Raluca Turcan a făcut un anunț cu privire la banii chelutiți pe procesele începute de pensionari în anul 2020, bani care s-au dus pe asistența juridică.
Procesele deschise de pensionari în anul 2020 au depășit suma de 10 milioane de lei, bani care ar fi putut să fie folosiți pentru a le aduce un bonus la pensie. Anunțul a fost făcut de Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a mai adăugat că doar în acest an Casa de Pensii Vâlcea a cheltuit peste 250.000 de lei pe asistență juridică.
Pensii de nimic
Banii pensionarilor se duc pe procese și asistență juridică în timp ce pensia medie din România este de 1.436 de lei.
Însă cei cu această pensie se pot numi norocoși, deoarece în această țară există oameni care au muncit o viață pentru a primi o sumă de bani total jignitoare.
În 2020, aproximativ un milion de pensionari au primit pensii mai mici de 1.000 de lei, în condițiile în care și-au tocit mâinile muncind zeci de ani.
Din cei 1,000 de lei, acești bătrâni trebuiau să-și asigure și hrana și medicamentele, sumă care pentru unii nu ar însemna nimic, însă pentru acești oameni cărora li s-a luat dreptul la o viața decentă, suma de 1.000 de lei înseamnă enorm.
"În anul 2020, suma achitată la nivel național reprezentând asistența juridică în procesele deschise în instanță de beneficiarii drepturilor de pensie a depășit 10 milioane de lei. În prima parte a acestui an, doar o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea - a avut de plătit în jur de 250 000 de lei, asistență juridică", a scris Raluca Turcan pe Facebook.
Ministrul susține că, de cele mai multe ori, sunt contestate în instanță deciziile de calculare, recalculare, beneficiarii solicitând să se ia în considerare elemente suplimentare de distributivitate în stabilirea pensiei. Turcan spune că decizia autorităților arată că aceste cereri sunt de cele mai multe ori justificate.
"Este încă un element care demonstrează că actualul mod de calcul al pensiei trebuie îmbunătățit, astfel încât el să includă toți acei indicatori relevanți din punctul de vedere al contributivității.
Am făcut deja câțiva pași importanți pentru a ajunge la o legislație a pensiilor bazată pe echitate și distributivitate, iar evaluarea dosarelor de pensii este demersul obligatoriu de la care trebuie să plecăm pentru a le putea, ulterior, recalcula", a mai precizat ministrul pe rețelele sociale.
Un sfert de milion de dosare de pensii evaluate
Ministrul Muncii susține că au fost evaluate 237.000 de dosare de pensii.
"Cu toate că vorbim încă despre personal subdimensionat în raport cu volumul activității, la Vâlcea au fost evaluate peste 3 700 dosare, iar la nivel național ne apropiem de 237 000 de dosare finalizate complet.
Avem deja în lucru o serie de măsuri care vor permite atât suplimentarea de personal pe perioadă determinată, cât și stimularea angajaților a căror activitate s-a dublat. Pe lângă evaluarea dosarelor, Casa de Pensii Vâlcea a reușit să ajungă la zero restanțe în dosarele de pensii naționale, iar la pensiile internaționale mai sunt doar 8 dosare cu termen depășit", a mai explicat Turcan.