Scandal uriaş la Casa Albă: Rusiagate şi demiterea lui James Comey, n-au potolit furtuna abia dezlănţuită

Scandal uriaş la Casa Albă: Rusiagate şi demiterea lui James Comey, n-au potolit furtuna abia dezlănţuită

Răul a fost făcut, urmează un nou cap gata să cadă: acela al purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. N-au trecut 48 de ore de când directorul FBI a fost demis de Donald Trump, că deja ultima ştire o depăşeşte pe cealaltă, într-o avalanşă mediatică şi de imagine, care se întoarce împotrivă ca un bumerang, asupra deciziilor preşedintelui cel mai puţin popular din istoria Americii.

Dacă Donald Trump (cu demisul său) se gândea că va rezolva cazul rapid, ca şi cum ar fi fost un show televizat al cărui protagonist a fost mult timp, atunci s-a înşelat, crezând cumva ca a stopat cercetările asupra amestecului Rusiei lui Putin.

N-a ţinut cont de complexitatea relaţiilor Casa Alba-Congres şi a subevaluat distinşii exponenţi republicani de prim plan cum ar fi senatorul McCain. Iar cum are de gând să rostogolească şi capul purtătorului său de cuvânt devotat, riscă să-şi creeze noi duşmani.

Are încă un mare avantaj, majoritatea Grand Old Party, care e cu el şi sprijinul speakerului Camerei, Paul Ryan (''demiterea lui Comey a fost justă, acum e necesar să se găsească cât mai repede înlocuitorul lui''), dar odată cu cererea de audiere a lui Flynn va fi dificil să îngoape ancheta. Ex consilierul pentru Siguranţă Naţională  care a refuzat mereu să colaboreze la anchetele FBI, va trebui ca acum să răspundă întrebărilor unei comisii a Senatului condusă de un preşedinte democrat şi în care câţiva exponenţi republicani vor clarificări efective şi nu simplă propagandă (sau şi mai rău, din nou minciuni).

La Washington, Chicago şi în alte oraşe ale Statelor Unite piaţa ia apărarea lui Comey (sunt deja manifestaţii de protest, iar altele vor urma).

Fostul director al FBI, a scris o scrisoare  de adio către agenţii federali:

''Mereu m-am gândit la faptul că un preşedinte poate demite pe directorul FBI pentru orice motiv, sau fără niciun motiv. Nu vreau să mă întreb de ce şi cum s-a întâmplat, faptul e consumat şi e bine aşa, chiar dacă îmi veţi lipsi profund, atât voi cât şi misiunea pentru care eram însărcinat. V-am spus că în vremuri tulburi poporul american are nevoie de un FBI competent, onest şi independent. Speranţa mea este ca voi să continuaţi să faceţi lucrurile care trebuie, că veţi trăi potrivit valorilor americane şi că veţi respecta Constituţia''.

La Washington, scrie la Repubblica,  seara se sfârşeşte cu ştirea CNN: ''Citând surse interne de la Casa Albă, tv-ul all-news povesteşte că preşedintele american, nemulţumit de cum Spicer îl apără în faţa presei, ar fi luat în serios ideea de a-l înlocui cu vicepurtătorul de cuvânt, Sarah Huckabee Sanders (fiica guvernatorului de Arkansas).