Originile jucătoarei de tenis Emma Răducanu, revelația de la Wimbledon, stârnește controverse în Marea Britanie. Adil Ray, ITV, provoacă un scandal monstru pe social media după ce a scris despre rădăcinile românești ale sportivei.
Adil Ray s-a confruntat cu reacții dure pe Twitter în urma unui tweet controversat legat de rădăcinile Emmei Raducanu. Ray, care lucrează ca prezentator la Good Morning Britain al ITV, a publicat vineri tweet-ul controversat și a fost întâmpinat de o ploaie de răspunsuri de la utilizatori.
Într-o referire clară la strălucitul succes al Emmei Raducanu la finala US Open, Ray a scris pe Twitter: „Dacă jucați într-o finală de tenis, sunteți britanic, dacă sunteți constructor / livrator / chelneriță etc. sunteți român”.
Imediat sute de utilizatori Twitter au răspuns la tweet-ul lui Ray
Un membru Twitter nu și-a putut ascunde disprețul față de tweet, spunând: „Ca de obicei, domnul Ray încearcă din nou să facă o cursă care nu există!” Un alt utilizator a subliniat cum tweet-ul a fost o generalizare: „Aceasta este o generalizare cuprinzătoare, nu credem cu toții așa”
Un alt utilizator Twitter a spus: „Absurd. Sugerați că Raducanu nu este britanică? Sau că românii care lucrează în Marea Britanie nu sunt români?”
Născută inițial în Toronto, Canada, Emma Raducanu s-a mutat la Londra când avea doi ani, iar familia s-a stabilit în Kent. Tatăl lui Raducanu, Ian, este din România, iar mama ei Renee este, de originechineză, ambii lucrând în sectorul financiar.
Emma Raducanu urmează să o joace pe Leylah Fernandez în finala US Open după ce tânăra de 18 ani a învins-o pe Maria Sakkari.
Cazul semănă perfect cu cel al lui Zidane când se spunea:
Când marchează / câștigă: este francez, este campionul „nostru” #Zizou! Când nu marchează... nu, nu este francez ca „noi”, este algerian”
Răspunsurile la postarea lui Adil Ray au continuat să evidențieze probleme flagrante din tweet-ul său, întrucât un utilizator a răspuns: „Nu sunt sigur că este întotdeauna adevărat. Emma Raducanu locuiește în Marea Britanie de la 2 ani. M-aș aștepta ca orice constructor / chelneriță etc care a locuit aici de la aceeași vârstă să fie considerat la fel”.
Un altul a descris tweet-ul ca fiind „căutare de atenție, fie provocare de probleme” din cauza conotațiilor tweet-ului în sine. Cu toate acestea, un utilizator Twitter a subliniat rapid că această generalizare a avut loc cu câteva vedete sportive de-a lungul anilor şi scrie: „Îmi amintește de gluma despre Zidane a unui comediant, nu-mi amintesc numele, care spunea: Când marchează / câștigă: este francez, este campionul „nostru” #Zizou! Când nu marchează... nu, nu este francez ca „noi”, este algerian”.