Evenimentul Zilei > International > Scandalul SPIONULUI OTRĂVIT ia amploare. România declară persona non-grata un diplomat rus. REACȚIE FERMĂ a MAE!
Scandalul SPIONULUI OTRĂVIT ia amploare. România declară persona non-grata un diplomat rus. REACȚIE FERMĂ a MAE!

Scandalul SPIONULUI OTRĂVIT ia amploare. România declară persona non-grata un diplomat rus. REACȚIE FERMĂ a MAE!

Ministerul Afacerilor Externe anunță că, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în urma cazului otrăvirii unui fost spion rus, va declara persona non-grata un diplomat rus. Cazul otrăvirii agentului dublu Serghei Skripal şi a fiicei lui continuă să producă tensiuni extraordinare între Rusia şi Marea Britanie și este departe de a se încheia. Mai mult, îțele se complică pe zi ce trece, iar tensiunile și reacțiile venite din partea țărilor implicate ating cote alarmante.

"Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera ca atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

 

Rusia CONTRAATACĂ puternic în cazul otrăvirii lui Skripal. Poziţia „absolut IRESPONSABILĂ” a Marii Britanii provoacă FURIA Kremlinului

 

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României", precizează MAE, în comunicatul de presă.

 

Scandalul Spionului OTRĂVIT, discutat la ONU. TENSIUNI și ACUZAȚII grave! „Statele Unite sunt pe deplin solidare cu Regatul Unit”

Rusia "este responsabilă" de otrăvirea unui fost spion în Regatul Unit, a afirmat miercuri ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în care omologul său rus a respins în bloc acuzaţiile.

 

Acuzații dure: "Credem că Rusia este responsabilă"

 

"Credem că Rusia este responsabilă", a spus Nikki Haley, în cursul acestei sesiuni cerute de urgenţă de Londra. "Statele Unite sunt pe deplin solidare cu Regatul Unit", a adăugat diplomata, prima voce americană care acuză atât de clar Moscova în acest caz, susține AFP. Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, pe 4 martie, la Salisbury. Un poliţist a fost de asemenea victimă a otrăvirii comise prin intermediul unui agent neurotoxic. În centrul acestei afaceri, doi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Regatul Unit, unde s-a derulat otrăvirea, şi Rusia, acuzată de a fi responsabilă de aceasta, potrivit agerpres.ro.

Moscova este cea care a cerut ca această reuniune să fie publică în timp ce Regatul Unit o dorea cu uşile închise, a spus ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia. Relevând că fostul spion "nu mai reprezenta o ameninţare" pentru ţara sa, el le-a cerut omologilor săi să se întrebe "cui serveşte crima", înainte de Cupa Mondială la fotbal din ţara sa, în vară. "Fără furnizarea de dovezi evidente, nu avem de ce să ne justificăm", a arătat diplomatul rus, deplângând faptul că "prezumţia de nevinovăţie este înlocuită cu prezumţia de vinovăţie". "Nu suntem implicaţi, Rusia nu are nimic de-a face cu acest eveniment", a insistat Vasili Nebenzia, denunţând un "război de propagandă" pentru "manipularea opiniei publice".

Care a fost decizia Londrei în acest caz

Londra a refuzat accesul la eşantioanele produselor chimice incriminate, a continuat Nebenzia. "Nu acceptăm să ni se vorbească pe acest ton", a precizat el, considerând "inacceptabile" şi "iresponsabile" acuzaţiile britanicilor.

În timp ce reprezentantul britanic, Jonathan Allen, le-a cerut partenerilor "să fie de partea" ţării sale, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat susţinerea. Fără a denunţa direct o responsabilitate rusă, ambasadorul Francois Delattre a afirmat "totala solidaritate a Franţei" cu Regatul Unit. "Nu poate exista impunitate pentru cei care au recurs la arme chimice", a subliniat omologul său polonez, Joanna Wronecka.

China a cerut anchete "imparţiale şi complete"

Mai multe state membre, precum China, au cerut anchete "imparţiale şi complete", Kazahstanul a chemat la "prudenţă înainte de a trage concluzii", Etiopia vrea "o anchetă independentă" în timp ce Bolivia doreşte ca problema să fie "depolitizată". Şefa guvernului de la Londra a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, printre care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea contactelor bilaterale, considerând Moscova "vinovată" pentru otrăvirea fostului spion rus pe teritoriul său.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.