Scandal provocat de un model în timpul show-lui Gucci: „Sănătatea mintală nu e modă”

Scandal provocat de un model în timpul show-lui Gucci: „Sănătatea mintală nu e modă”

La apariţia modelelor pe pasarelă în showul oferit de Gucci, în uniforme albe de spital psihiatric s-a creat panică deoarece lui Yayei Bones nu i-a plăcut deloc şi a protestat.

Modelul a îmbrăcat uniforma albă de spital psihiatric ca toate celelalte fete, simbolul ales de Gucci pentru deschiderea unei prezentări de modă, al cărei mesaj dorea să fie puterea eliberatoare a modei. Dar odată ieşită pe pasarelă, artista Ayesha Tan Jones, cunoscută ca Yaya Bones, a ridicat palmele deschise arătând o scriere cu negru: "Menthal health is not fashion", adică sănătatea mintală nu e modă, punând în încurcătură pe cei de la Gucci.

Modelul a explicat pe Instagram motivul protestului său

"Ca artistă şi model care a trăit pe propria piele bătălia cu sănătatea mintală, cum s-a petrecut cu rude şi prieteni care au suferit de depresie, nelinişti, bipolarism şi schizofrenie, este dureros şi insensibil pentru o mare casă de modă ca Gucci să folosească această imagine ca pe un concept superficial pentru un moment fashion", a scris modelul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atac la Casa Gucci

"Multe persoane cu probleme mintale sunt încă stigmatizate la locul de muncă şi în viaţa cotidiană, în timp ce multe persoane nu consideră prolemele mintale ca adevărate boli întrucât nu sunt vizibile. Cămăşile de forţă sunt simboluri ale unor timpuri în care medicina era crudă şi boala mintală nu era înţeleasă, ale unor timpuri în care unor persoane le era refuzată libertatea şi drepturile în timp ce erau abuzate şi torturate de către instituţii. E de prost gust pentru Gucci să folosească imaginea cămăşilor de forţă cu manechine care stau nemişcate pe benzi transportoare ca şi cum ar fi bucăţi de carne de dat prin maşina de tocat. Afişarea acestor boli ca pe nişte recuzite pentru a vinde haine în sistemul capitalist de astăzi este vulgar, banal şi ofensiv pentru acele milioane de oameni atinşi de aceste probleme", a mai scris artista pe contul său de socializare.

Intenţia Casei de modă Gucci era cu totul alta: promovarea unei reflexii asupra puterii eliberatoare a modei, fiindcă chiar şi alegerea hainelor pe care le îmbrăcăm dimineaţa ne defineşte ca indivizi şi fiecare este liber în alegerile sale - a spus Alessandro Michele (disegnerul-şef de la Gucci), titrează Huffingtonpost