Editura Evenimentul si Capital

Scandal fără precedent la Muzeul Național de Istorie! Războiul pe tezaurele României continuă

Comorile descoperite în România ajung din ce în ce mai greu în muzeele patriei. FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 1897 Vizualizari

Lipsa unor reglementări clare în legătură cu recompensarea căutătorilor de comori care dețin, legal, detectoare de metale a încins atmosfera la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR)

Este vorba, mai precis, de o aprigă luptă internă, purtată între conducerea MNIR - reprezentată de directorul Ernest Oberlander Târnoveanu - și angajați, specialiștii instituției. Nemulțumirile arheologilor, cercetătorilor, muzeografilor etc, redactate sub forma unei scrisori deschise, adresate Ministerului Culturii, au fost făcute publice încă de ieri de Evenimentul zilei.

Mărul discordiei

O parte a salariaților MNIR și-a exprimat dezacordul cu privire la practicile directorului Ernest Oberlander Târnoveanu, care, prin acțiunile din ultimii ani, dar și prin declarațiile recente, încurajează - susțin arheologii - demersuri ilegale, în sensul că sprijină activitățile căutătorilor de comori. Concret, Târnoveanu este adeptul recompensării persoanelor care caută, găsesc și predau muzeelor tezaurele găsite în pământul României. Principala justificare a directorului MNIR este că, în acest mod, autoritățile descurajează traficul ilegal de comori, evitând, măcar în parte, vinderea artefactelor în afara țării.

Arheologii sunt însă de părere că acești amatori și-au transformat pasiunea în afacere, subliniind că descoperirea tezaurelor cu detectorul de metale nu mai poate fi catalogată drept întâmplătoare, așadar n-ar trebui recompensată, statul urmând să plătească pentru niște lucruri care deja îi aparțin. Lăsăm la o parte faptul că aceste comori, dacă n-ar fi descoperite, n-ar mai constitui obiectul niciunei discuții. Cert e că România are nevoie de o legislație mult mai clară cu privire la această dilemă.

Bani pentru potcoave de cai morți

La noi, însă, scandalul precede orice tentativă de rezolvare a problemei în sine. Dovadă o fac declarațiile directorului MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, după ce arheologii au cerut, prin intermediul unui memoriu, sprijinul Ministerului Culturii în rezolvarea acestei chestiuni. Redăm câteva fraze din discursul domnului Târnoveanu: „(…) Printre semnatarii scrisorii se găsesc și specialiști care nu sunt arheologi, însușinduși calități pe care nu le au, iar alții sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse și nu găsesc, ca din întâmplare, nimic!”. În continuare, discursul capătă virulență: „Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic așa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Cine mă convinge că face săpături de amorul artei și mai trage și concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”. Mai mult: „Acești domni (n.r. - semnatarii scrisorii), practic, nu fac decât să încurajeze piața neagră - și asta s-a și văzut după apariția celebrei instrucțiuni dată de celebrul ministru Alexandrescu, că niciun bun n-a mai fost adus la muzee. Credeți că nu s-au mai folosit detectoarele pe teritoriul României? Credeți că avem resurse administrative să controlăm mii de oameni și să punem polițiști în spatele lor? Nu credeți că este mai logic ca statul să folosească, într-o combinație pe care o consideră potrivită, coerciția cu cointeresarea, pentru că interesul nostru ca societate și ca instituții este ca patrimoniul să rămână în țară?”.

Atac la demnitate

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI