Unii spun că este o crimă de lezmajestate. Alții susțin că este o operă de artă contemporană. Sculptura artistei austriece Ines Doujak a creat o polemică uriașă în Spania.

„Opera” îl prezintă pe fostul rege Juan Carlos în patru labe, în timp ce este sodomizat de Domitila Barrios de Chungara, o importantă figură a sindicalismului bolivian, moartă în 2012. Feminista este ea însăși sodomizată de un câine ciobănesc german.

Din gura bătrânului rege iese un buchet de flori albastre, iar toată scena se desfășoară pe un covor de căști de soldați naziști.

Sculptura, a fost botezată „Not Dressed for Conquering / Haute Couture 04 Transport”. „Artista” austriacă a explicat că a dorit să se joace cu relațiile de putere. Ea a fost selecționată, împreună cu alți treizeci de artiști internaționali, pentru a participa la expoziția „Bestia și Suveranul”, care și-a deschis sâmbătă porțile la Muzeul de Artă Contemporană din Barcelona.

Inițial, directorul instituției, Bartomeu Mari, a anunțat anularea expoziției din cauza caracterului șocant al acestei opere. Apoi, în fața scandalului creat, el a revenit asupra deciziei.

„Nu am văzut gestul meu ca pe un act de cenzură. Era o manifestare de dezacord față de prezența unei opere concrete și a consecințelor posibile ale interpretării sale.”

Bartomeu Mari și-a prezentat „scuzele sale sincere” pentru intenția de a anula expoziția și s-a oferit să-și prezinte demisia, însă administrația muzeului nu a luat încă o decizie.