Scandal după scandal la Ministerul Educației. Inspectorii școlari demiși prin fax îl fac praf și pulbere pe ministrul Liviu Pop
- Cristina Vladu
- 22 august 2017, 00:00
Șefi i instituțiilor cu cele mai bune performanțe în acest an la Evaluarea Naționalăși Bacalaureat, Cătălin Canciu, din Brăila, și Ștefan Firu, din Sibiu, se numără printre cei notifi cați. Ei reclamă ingerințe politice și amenință că vor da în judecată ministerul
Grabă mare la Ministerul Educaţiei pentru demiterea a 13 şefi de inspectorate şcolare de la instituţiile din Arad, Buzău, Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Tulcea şi Vrancea. Aceștia au fost înștiințați de revocare vineri după-amiază, prin fax, iar documentul cu pricina poartă semnătura secretarului de stat, Gigel Paraschiv. „Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti”, a explicat acesta.
El a precizat că a fost numită o comisie, alta decât cea din minister care se ocupă de reţeaua şcolară şi de evaluarea anuală a inspectorilor generali, iar aceasta a analizat timp de aproape două săptămâni activitatea tuturor inspectorilor generali şcolari, pornind de la contractul de management. Celor demiși li se impută că nu au transmis până la această oră situaţia privind starea învăţământului pe judeţ, dar că au fost şi probleme legate de auditul intern.
„Dacă făceam parte dintr-un partid, nu eram demis!”
Inspectorul general IȘJ Brăila, Cătălin Canciu, reclamă jocuri politice, considerând că marea lui „vinovăţie” este că nu face parte din niciun partid. Acesta a mai spus că îşi va căuta dreptatea în instanţă. „Am găsit o notificare din care am aflat că din data de 4 septembrie nu o să mai fiu inspector şcolar general. Nu cred că există motive întemeiate pentru care să mă demită. Dacă făceam parte din partid, nu eram demis! Elevii nu au manuale pentru noul an şcolar, dar ei demit inspectorii generali”, a spus Canciu.
Anul acesta, Brăila s-a clasat pe primul loc la Evaluarea Națională, cu o rată de promovare de peste 92%, iar la examenul de Bacalaureat, a ocupat a 5-a poziție, cu o rată de promovare de 79%.
„E de râsul curcilor!”
Printre demiși se numără și şeful IȘJ Sibiu, Ştefan Firu. Acesta era în concediu şi spune că este şocat de decizia pe care a luat-o ministrul. „Nu pot să înţeleg cum poţi să demiţi un inspector şcolar general, cât de slab ar fi el, prin fax. Domnul ministru a fost acum două săptămâni în biroul meu şi nu a zis că ar fi nemulţumit de activitatea mea”, a spus Firu. Și acesta s-a decis să consulte un avocat. „Eu sunt la conducere din 2012 şi râsul curcilor este că anul acesta Sibiul a terminat pe locul întâi ca rezultate la Bacalaureat. Nu ştiu ce e în capul domnului ministru, dar e treaba domniei sale”, a conchis Firu.
FOTO (Libertatea): E posibil ca elevii clasei a V-a să aștepte mult și bine manualele promise
Schimb de replici acide pe tema manualelor
„Ce e deosebit la manualele (n.r. - pentru clasa a cincea), au coperţile mai groase?”, l-a luat peste picior premierul Mihai Tudose pe Liviu Pop, ministrul Educației, la ultima ședință a Executivului . Acesta a replicat: „Lucrăm la soluţii. Va trebui să luăm nişte decizii la nivel de minister, pentru că sunt părtaşi la neregulile din licitaţii. Mai pe româneşte, toate manualele cu excepţia clasei a cincea sunt deja în şcoli. La clasa a cincea, pentru primele două luni, avem soluţia de rezervă, cu îndrumarele pentru fiecare elev, în aşa fel încât, odată cu finalizarea contestaţiilor pe care editurile le-au făcut, să integrăm manualele în timpul anului şcolar”.
Demnitarul nu s-a ferit, însă, să arunce pisica în curtea tehnocraților: „Anul trecut, în noiembrie, trebuiau finalizate programele şcolare pentru clasa a cincea, guvernul tehnocrat nu le-a făcut, le-a prelungit până în martie anul acesta, iar în martie, când puteam lua o decizie de rezolvare a problemei, nu am luat decizia din cauza unei dezinformări din Ministerului Educaţiei, lucru pe care o să-l finalizăm săptămâna viitoare (n.r. – aceasta) prin eliminarea acelor persoane care au dus la o decizie proastă din partea ministerului”, a mai spus Pop. Fostul ministru tehnocrat contraatacă Licitaţia pentru manuale a reprezentat şi încă reprezintă o adevărată piatră de moară pentru Ministerul Educaţiei, admite Mircea Dumitru într-o postare, de ieri, pe pagina de Facebook.
Totuși, el a adăugat: „Mi-e greu să cred că ministrul Educaţiei a avut informaţii despre situaţia licitaţiei manualelor şcolare pentru clasa a V-a doar cu puţine zile înaintea şedinţei de Guvern. Mi-e greu să cred că, atunci când a dat asigurări celor peste 170.000 de elevi de clasa a V-a şi părinţilor lor că manualele lor sunt pe drum, ministrul a putut minţi cu seninătate”.
Calendarul sesiunii de toamnă a BAC-ului
22 august - Limba şi literatura maternă 23 august - Proba obligatorie de profil 24 august - Proba la alegere a profilului 25 august - evaluarea competenţelor la limba română 28 august - evaluarea competenţelor la limba maternă 29-30 august - evaluarea competenţelor digitale 30-31 august - evaluarea competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională 1 septembrie - afişarea primelor rezultate, până la ora 16,00, depunerea contestaţiilor, între orele 16,00 -20,00 2 - 5 septembrie - rezolvarea contestaţiilor 6 septembrie - afișarea rezultatelor finale