Un artist stradal din Roma a dat în judecată Vaticanul pe motiv că i-a folosit o operă de artă pentru o emisiune de timbre poștale de Paști, în 2020.
Artista, care se numește Alessia Babrow, susține că nu și-a dat acordul și nici nu a fost încunoștiințată despre acest lucru. Un proces a fost deschis luna trecută la Roma, artista solicitând aproximativ 130.000 de euro pentru folosirea creației sale fără consimțământ. Artista acuză biroul de telecomunicații al statului Vatican că s-a folosit ilegal de actul său de creație, conform breakingnews.ie.
În anul 2019, Alessia Babrow a realizat o imagine stilizată a lui Iisus Hristos pe un pod din apropiere de Vatican. Opera de artă disputată este o imagine tipărită a lui Hristos, cu o înălțime de 35 cm, realizată după o faimoasă lucrare a pictorului german Heinrich Hoffmann din secolul al XIX-lea.
Pe trunchiul lui Hristos se află eticheta realizată de Babrow, o imagine a unei inimi umane pe care au fost scrise cuvintele „Doar folosiți” în stil graffiti. Lucrarea poartă inițialele ei scrise în interiorul inimii.
Lucrarea face parte din proiectul „Just Use It” al lui Babrow, care a început în 2013 și a inclus inimi similare pe Buddha, zeitatea hindusă Ganesha și Fecioara Maria. Lucrările pot fi întâlnite pe pereți, pe scări și pe podurile din Roma.
După un an, aceasta a descoperit că imaginea realizată de ea, a fost folosită pentru a folosită de autoritățile din Vatican ca ștampila poștală de Paști în 2020.
Artista acuză Vaticanul că a refuzat o reconciliere
În cadrul procesului, ea a declarat că reprezentanții Vaticanului nu au răspuns niciodată oficial la încercările sale de a negocia o rezolvare a situației, după ce a descoperit că creația sa a fost vândută fără consimțământ.
„Nu mi-a venit să cred. Sincer am crezut că este o glumă. A fost un șoc pentru că nu te aștepți la anumite lucruri de la anumite organizații”, a declarat Babrow, într-un interviu, la câțiva pași de Piața Sf. Petru.
Avocatul Mauro Lanfranconi a susținut la proces că, însușindu-și imaginea pentru a promova Biserica Catolică, Vaticanul „a denaturat irevocabil” intenția artistică și mesajul lui Babrow potrivit căreia nu există adevăruri universale.
Vaticanul a tipărit inițial 80.000 de timbre ale lui Hristos la 1,15 euro bucata, după cum s-a arătat în cadrul procesului.
Biroul de timbre de la Vatican a refuzat să comenteze situația și acuzațiile aduse.
Operele artiștilor stradali ocrotite de lege
Avocații specializați în acest domeniu susține că arta de stradă în stil Banksy merită protecție împotriva comercializării neautorizate de către diverse companii.
Massimo Sterpi, a cărui firmă din Roma a reprezentat agenția Banksy’s Pest Control în cazuri de drepturi de autor, a declarat că legea proprietății intelectuale protejează, în mare parte din țările europene și în SUA, drepturile artiștilor. Aceasta chiar dacă opera de artă a fost creată în mod ilegal pe proprietate publică sau privată.
„Legea consideră că este irelevant dacă lucrarea este realizată pe hârtie, pânză sau perete sau pod”, a spus Massimo Sterpi.
Cei care comercializează lucrarea fără a avea un acord din partea artisului o fac pe propriul risc.
Sursa foto: Facebook, Instagram