Scandal la Curtea de Apel. Judecătorul Mustață și-a dat libertatea pe câteva șpăgi, înainte de pensie
- Virgil Burl ă
- 29 aprilie 2014, 00:01
În nici zece ore, apărarea pusă la cale de avocații lui Dan Voiculescu s-a dărâmat. Magistratul care judeca dosarul a fost reținut pentru luare de mită. Procesul ICA se reia pe 13 mai, în altă componență.
Ziua în care Dan Voiculescu (67 de ani) ar fi trebuit să afle soarta „Dosarului ICA”,în care este condamnat la cinci ani de pușcărie, s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru mogulul media. Președintele de instanță a fost condus la DNA, pronunțarea pe cererile avocaților fiind amânată peste două săptămâni. Intrat în panică, Voiculescu a atacat vehement DNA, invitând presa în propriul ”bârlog”, la sediul GRIVCO.
9.00. Curtea de Apel București. Judecătorul Stan Mustață, alături de colegul său, Florică Duță, erau așteptați să se pronunțe asupra cererilor avocaților lui Dan Voiculescu de trimitere a dosarului privatizării ICA la judecătorul de Cameră Preliminară pentru verificarea rechizitoriului. Niciun inculpat din dosar nu se afla pe holurile instanței.
9.20. Un zvon aruncă în aer liniștea zilei. Judecătorul din dosarul lui Voiculescu a fost „ridicat” de DNA și dus, pachet, la audieri. Stan Mustață mai avea un proces, cel al asasinului moldovean Vitalie Proca.
10.00 Avocații și ceilalți inculpați din „Dosarul ICA” încep să sosească la instanță, neștiind ce se întâmplă cu judecătorul „lor”. Toate lumea se pune de acord că pronunțarea pe cererile apărătorilor trebuie amânată, dar nimeni nu știe la ce dată.
11.00 Radu Mazăre apare la Curtea de Apel București pentru a fi judecat într-un alt dosar, cel al retrocedărilor frauduloase din Constanța. Se schimbă la față când află că fostul judecător din dosarul său, Stan Mustață, a fost dus la DNA. Începe să facă paralele între Securitatea lui Ceaușescu și DNA –ul lui Băsescu.
11.30 DNA solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aviz pentru pentru reţinerea judecătorului Mustaţă.
12.30 Magistratul iese de la DNA și vorbește, în mers, șapte minute, însoțit de zeci reporteri și de camere de luat vederi. Susține că a fost pus sub acuzare după ce ar fi dat mai multe soluții favorabile în procesele pe care le-a judecat. Menționează cazul ICA și pe cel al lui Mihai Stoica, fostul manager al echipei Steaua. „Un prieten al meu s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Voiculescu și ar fi discutat nu știu ce”, a arătat Mustață. Se declară nevinovat.
13.00 DNA anunță oficial începerea urmăririi penale în cazul judecătorului Stan Mustață. Mai este vizat un grefier și alte patru persoane, după ce ar fi dat o serie de hotărâri judecătorești contra cost.
14.00 Dan Voiculescu anunță, în cadrul unei declarații de presă la sediul Grivco, că nu crede în coincidențe.
14.30 Secţia pentru judecători a CSM a anunțat încuviințarea pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Mustață.
15.00 Curtea de Apel București anunță că se va pronunța pe excepțiile ridicate de avocații lui Voiculescu în dosarul ICA, pe data de 13 mai.
16.30 DNA anunță numele complicilor lui Stan Mustață: Ion Boraciu, Florian Alexandru și grefiera Mariana Curea. În aprilie 2014, judecătorul Mustață s-a pronunțat în șase dosare descoperite ca fiind suspecte de către procurori. Anchetatorii susțin că judecătorul a cerut, pentru fiecare, diferite sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro.
17.40 Mustață se prezintă din nou la DNA, unde a fost citat pentru audieri. „Iau în calcul că voi fi arestat. Regret că mi-am ales greșit prietenii”, a susținut la intrarea în sediul Direcției. „Banii nu sunt, dosare măsluite nu sunt. 30.000 euro care, de unde? Cine? A zis cineva? Nu apar nicăieri banii ăia. Nu am negociat, nu cunosc, astea sunt minciuni”.
18.30 Judecătorul Mustață a fost reținut pentru 24 de ore. El urmează a fi prezentat colegilor de la Curtea de Apel București cu propunere de arestare pentru 30 de zile.
Regrete târzii
Înainte de reținere, judecătorul Mustață a făcut noi declarații jurnaliștilor care-l așteptau. Astfel, acesta a arătat că regretă că activitatea sa profesională se încheie „tragic” și că își reproșează modul în care și-a ales prietenii, arătând că ar fi trebuit să fie mai exigent în legătură cu cei cu care a discutat. El a negat informațiile apărute în presă din dosarul său și a precizat că apartamentul din Colentina despre care se vorbește este, de fapt, biroul prietenului său.
„Pe grefiera Curea o cunoșteam, era grefiera de ședință, am luat-o pe aceasta o dată sau de două ori la întâlnirile de la biroul prietenului meu...”, a arătat Mustață. El a mai recunoscut că are un salariu de 9.000 de lei pe lună. După 40 de minute de la intrarea în sediul Direcției, el a fost reținut. La fel și grefiera Mariana Curea.