Dana Gîrbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, în care a făcut afirmaţii pe tema SIPA, dar şi despre Monica Macovei. Imediat, politicianul i-a cerut explicaţii pentru afirmaţiile făcute, iar magistratul clujean i-a răspuns pe pagina sa de Facebook că declaraţia sa făcută la televizor a fost scoasă din context şi nu reflectă afirmaţiile ei.

Fostul procuror Macovei, sfătuit să verifice înainte de a lansa acuzaţii

„Ca fost procuror, doamna Monica Macovei trebuie să știe că un minim de verificări ale informației sunt necesare înainte de a formula în spațiul public acuzații atât de grave precum cele pe care le-a făcut la adresa mea, și anume că aș intra «într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților»”, scrie Dana Gîrbovan. Şefa UNJR a folosit momentul pentru a-i adresa câteva întrebări despre SIPA fostului procuror Macovei, actual politician. „Interpelarea domniei sale mă bucură, pentru că îmi dă şansa să o întreb câteva lucruri concrete, la care aştept să-mi răspundă tocmai pentru a nu mai trăi în România «minciunilor şi dezinformărilor », cel puţin cu privire la arhiva SIPA”, scrie Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Întrebările unui magistrat pentru un fost ministru

  •  A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia?
  • Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, şi data desfiinţării SIPA/ DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat?
  • Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2006, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioadă au activat?
  • De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
  • De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi?
  • Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?

Macovei evită un răspuns concret la întrebările lui Gîrbovan

Imediat a venit şi răspunsul Monicăi Macovei. Numai că europarlamentarul nu răspunde la întrebările foarte concrete ale magistratului clujean, ci îl ia pur şi simplu pe „Nu” în braţe. „Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie”, scrie Macovei pe pagina sa de Facebook. Şi, ca de obicei, actualul europarlamentar aruncă vina pe cei dinaintea sa, spunând că înainte de 2005 informările SIPA treceau pe la ministrul Justiţiei care decidea ce face cu ele. „Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupție sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru și ministrul decidea ce face cu ele. Îmi pun și eu o întrebare retorică: toți miniștrii dinaintea mea au primit aceste informări și nimeni nu l-a desființat. De ce n-au făcut- o?”, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.