Scandal între opozanți ai lui Putin aflați în exil

Sursa: Facebook

Eforturile de a crea un front unit împotriva Kremlinului par din ce în ce mai grele în contextul unor disensiuni majore apărute între principalele grupări ale opoziției aflate în exil. Aliații lui Navalnîi acuză jocuri murdare și atacuri asupra activiștilor lor din partea colegilor din opoziție aflați în afara Rusiei.

Acuzații grave între aliații lui Navalnîi și opoziția exilată din Rusia

Acuzațiile nu au fost niciodată mai grave între cele două mișcări de opoziție, una condusă de aliați ai regretatului Navalnîi și cealaltă condusă de criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski.

În trecut, cele două părți au mai avut disensiuni, dar dezacordul din prezent este cel mai puternic de până acum.

Tabăra lui Navalnîi îl acuză public pe Leonid Nevzlin, un magnat stabilit în Israel și aliat al lui Hodorkovski, că a ordonat agresiuni asupra consilierilor lui Navalny. Sunt numiți Leonid Volkov și Ivan Zhdanov, dar și soția unui activist stabilit în Argentina.

Cel mai grav incident

În cel mai grav incident, Volkov a fost atacat în fața casei sale din Vilnius, Lituania. Atacul ar fi avut loc în luna martie, la o lună după ce Navalny a murit în închisoarea din Arctica.

Aliații lui Navalnîi acuză că Volkov s-a ales cu răni serioase după ce  a fost atacat cu un ciocan de un bărbat.

Într-o intervenție video de aproape o oră publicată joi pe canalul YouTube al lui Navalny, echipa acestuia a susținut că agresiunea și alte două au fost ordonate nu de statul rus, ci de Nevzlin, scrie Reuters.

„Aceasta este o lovitură foarte serioasă împotriva mișcării de protest (anti-Kremlin)”, a declarat Ivan Zhdanov, unul dintre activiștii lui Navalny într-o discuție online pe această temă.

„Este greu să ne gândim cum ar fi putut el (Nevzlin) să facă ceva mai grav. De fiecare dată în viitor, când va avea loc un atac, oamenii se vor întreba dacă Putin, serviciile secrete ruse sau vreo figură a opoziției se află în spatele acestuia.”

Acuzațiile au fost respinse atât de Nevzlin, cât și de Hodorkovski, amândoi foști deținuți pentru un deceniu în închisorile rusești.

El a scris pe platforma X că acuzațiile par să fi fost inventate la Moscova și că sunt similare cu cele făcute de mass-media de stat din Rusia.

„Lăsați o anchetă independentă să evalueze mai întâi aceste așa-numite „materiale” și, dacă ancheta consideră necesar, apoi o instanță dintr-o țară democratică să decidă”, a scris el.

 După moartea lui Navalnîi, aliații lui nu au un lider clar

Sursa foto: Instagram

Odată cu moartea lui Navalny, opoziția a rămas fără un lider clar. Văduva acestuia, Iulia Navalnaya, a promis să continue munca soțului ei. Ea face presiuni pentru ca președintele Vladimir Putin să părăsească Kremlinul, în timp ce colaboratorii lui Navalny continuă să investigheze circumstanțele morții acestuia.