Scandal între Cătălin Drulă și Sorin Grindeanu pe cazul Blue Air. De ce evită ministrul Transporturilor să fie audiat
- Antonia Hendrik
- 13 septembrie 2022, 13:56
Scandal între Cătălin Drulă și Sorin Grindeanu pe cazul companiei Blue Air a început după ce liderul USR, în calitate de președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, l-a chemat pe ministrul Grindeanu la comisie, pentru audieri, dar a decis să nu se prezinte.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a evită să fie audiat în Parlament în scandalul Blue Air, susține Cătălin Drulă, președintele USR. Cu privire la actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a reacționat dur acuzându-l pe vicepremier că se ascunde şi fuge de responsabilitate.
„Grindeanu, un ministru care fuge de responsabilitate. Azi trebuia să dea explicații pentru cazul Blue Air în fața comisiei parlamentare de Transporturi, dar s-a ascuns. Sute de mii de români au fost păgubiți. Blue Air a fost un Caritas în 2022, după cum spune chiar Marcel Ciolacu. Un Caritas de care Grindeanu știa, dar în loc să-l oprească, i-a lăsat pe români să ia țeapă. Avea toate pârghiile legale și obligația să pună stop. A ales să se pună doar pe sine la adăpost, pentru situația în care Blue Air crapă, cu un amendament făcut în mai. Acum se sustrage controlului parlamentar. E primul ministru al Transporturilor pe care îl văd atât de terorizat de funcție și responsabilitatea ei”, a scris Cătălin Drulă pe social media.
Război total între fostul și actualul ministru al Transporturilor
Scandalul dintre Cătălin Drulă și Sorin Grindeanu ia amploare. În replică, Sorin Grindeanu a spus că atunci când sunt chemări pe persoană fizică, îi îndemn pe cei care fac aceste chemări să respecte procedurile. Pe fondul acestei probleme, actualul ministru a lansat un atac dur la adresa fostului ministru.
„De fiecare dată vin cu plăcere în Parlament. Vin de fiecare dată când sunt chemat conform procedurii. Nu am nimic în a evita aceste lucruri. Când sunt chemări pe persoană fizică, îi îndemn pe cei care fac aceste chemări să respecte procedurile. Legat de anumite tușe ale dlui Drulă, nu dorec să intru în polemică. Probabil există o anumită reminiscență în gândirea d-lui Drulă de când era ministru și a ținut 24 de ore niște copii abandonați în căldură și sunt lucruri care-l macină și îi revin în permanent în minte. De asemenea, revenind la subiectul legat de Blue Air, cred că este mai important decât isteriile unor domni care trăiesc în niște filme cu răngi, unde dreptatea se împarte cu ranga, unde pui microfoane și-ți înregistrezi pe cei care vin în birou. Cred că pe români isteriile și filmele construite în capul unora nu-i interesează”, a mai subliniat Sorin Grindeanu.
Din păcate, situaţia companiei Blue Air devine o armă politică
Ce este şi mai interesant, înainte, la 10 septembrie, liderul USR a postat un clip video intitulat „Cum a ajuns Blue Air un tun de 300 de milioane de lei și mii și mii de români păgubiți? Și, mai ales, cine a dat tunul?”.
Acesta susținea:„Domnul Grindeanu știa ce urmează să se întâmple dar nu le-a spus și românilor”, acuzând că Sorin Grindeanu s-a pus la adăpost încă din luna mai 2022, printr-un amendament care a trecut afacerea Blue Air din responsabilitatea Ministerului Transporturilor în cea a AVAS. „A mutat mortul din casă în luna mai, preventiv”, spunea atunci fostul ministru USR.
Pe de altă parte, Sorin Grindeanu, cere ca organele legii să se sesizeze privind ajutorul de stat dat de Ministerul Transporturilor companiei Blue Air.
„Compania a intrat în acea formă premergătoare falimentului, concordatul, în octombrie 2020. Au intrat în această formă în uma deciziei unui judecători. În iulie 2021, această companie a informat Ministerul Transporturilor, deci acest domn, pe domnul Drulă, că nu mai poate plăti ratele aferente acestei sume de 300 de milioane. Au accesat aceste sume din octombrie 2020 până în 2021, acest ajutor de stat de 300 de milioane. În decembrie 2020 un judecător a spus că firma e aproape de faliment. Că statul înainte să acorde acest ajutor de stat fără să verifice, asta e o problemă. Cred că trebuie început cu toamna anului 2020 când s-a dat suma de 300 de milioane de lei ajutor de stat. Ca cetățean aș vrea să știu dacă aceste 300 de milioane dați ca ajutor de stat din banii tuturor au avut aceste garanții îndestulătoare, fiindcă acuma dacă vii să le execuți nu le mai găsești”, mai susține Grindeanu.