Scandal internațional de spionaj. Chinezii ne află secretele, pe banii noștri

Scandal internațional de spionaj. Chinezii ne află secretele, pe banii noștri

Acuzele de spionaj digital care planează asupra companiei chineze Huawei în SUA au tendința de a se extinde cu repeziciune.

Acum, compania DJI, lider mondial în construcția de drone este, la rândul ei, bănuită că ar putea extrage oricând date sensibile prin intermediul aparatelor lor care se cumpără ca pâinea caldă mai ales în UE. Grija începe să prindă contur mai ales în cazul dronelor utilizate de armatele țărilor europene.

Dronele au ajuns indispensabile în acțiunile de supraveghere a acțiunilor militare, de monitorizare a frontierelor în mare, în mai toate activitățile militare, dar și în cele de salvare, de survolare a apelor teritoriale și în alte asemenea operațiuni.

Spionajul din văzduh

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei bine, dacă în SUA, guvernul s-a ținut departe de a face achiziții made in China, guvernele europene n-au avut nici o problemă în acest sens. Ele utilizează produse construite de chinezi, majoritatea produse de compania DJI, companie ce deține circa 74% din piața mondială a dronelor, scrie publicația Politico. Evident, problema este o dronă ca atare, ci softul instalat pe ea. Americanii consideră că, softul acestora poate spiona mai eficient decât softul din telefoanele mobile, spre exemplu. În UE, francezii utilizează drone DJI în zona Sahel, la fel și marina germană care are tot aparate DJI în dotare. Danezii nu au o problemă cu uitilizarea dronelor chinezești, dar recunosc că le folosesc numai în scopuri în care datele recoltate să nu prezinte vreun pericol la adresa țării sau a UE. Britanicii spun că nu folosesc aparte chinezești în chestiuni militare.

Performanță cu costuri reduse

Dincolo de fiabilitate, produsele DJI au o calitate de necontestat: sunt foarte ieftine. O dronă Raven, construită de americanii de la AeroVironment costă nu mai puțin de 262.000 de dolari. O dronă DJI’s Mavic Pro 2, pe care oricine o poate comanda de la Amazon, costă 2.000 de dolari. E adevărat, nu sunt chiar din aceeași categorie, dar tot ce poate face Raven, poate să facă și Mavic Pro 2. Într-un recent raport al specialiștilor americani, chestiunea este analizată pe parcursul a 53 de pagini. Cu toate acestea, raportul nu spune la ce teste au fost folosite, care sunt rezultatele testelor și, concret, ce dovezi au americanii împotriva dronelor făcute în China.

Și totuși se poate

Totuși, s-a dovedit permeabilitatea securității dronelor. Spre exemplu, în luna mai, un puști de 13 ani, cunoscut sub porecla de Cyber Ninja, într-o demonstrație în Africa de Sud, a preluat pilotarea unei drone în zbor și a extras datele din ea – zburând - fără probleme. Anul trecut, date sensibile culese prin drone de militarii americani au fost hackerite și informațiile culese au fost vândute pe internet… Pe de altă parte, DJI spune că este gata să lucreze cu guvernul american pentru îmbunătățirea securității dronelor sale, subliniind avantajele produselor lor. ”Dronele noastre există pe piață, sunt convenabile la preț și fac minimum 80% din ceea ce ar trebui să facă, declară directorul pentru parteneriate strategice al DJI, Jan Gasparic.