O companie chineză pe nume „Super Micro” ar fi introdus microcipuri folosite să adune proprietate intelectuală şi secrete de comerţ din cadrul corporaţiilor americane. Potrivit unei anchete jurnalistice serverele gestionate de Amazon Web Services (AWS) si Apple, construite in China, ar fi putut ajuta autoritatile chineze la spionaj
Totuşi, Apple susţine că nu a găsit nimic suspect în aparatele cumprate de la Super Micro, iar compania din China susţine că nu a introdus nici un microcip în aparatele vândute. Acelaşi lucru l-a făcut şi AWS, potrivit www.protv.md
'Suntem dezamăgiţi că ancheta jurnalistică a Bloomberg nu a dat de înţeles care sunt sursele de unde au obţinut informaţia, acestea putând fi dezinformate. Credem că ei confundă lucrurile cu un incident care s-a petrecu în 2016. Atunci s-au descoperit un driver infectat pe un singur microcip de pe un singur server de la Super Micro, într-un laborator de-ale noastre. Acela a fost un accident, nu un atac la adresa Apple', au spus reprezentanţii Apple.
Totodată şi AWS a menţionat că 'nu au fost găsite dovezi pentru a susţine afirmaţii despre microcipurile folosite cu alte scopuri sau modificări hardware'.
Raportul publicat de Bloomberg a fost descoperit în 2015 şi confirmat de investigatori independenţi pe probleme de securitate, angajaţi de cei care oferă servicii cloud. În acel an, serverele Super Micro au fost eliminate. Legăturile cu compania din China au fost întrerupte în 2016.
China a mai fost suspectată, însă rar direct implicată, în campanii uriaşe de spionaj care se bazează pe componente de calculatoare fabricate în ţara asiatică. Majoritatea componentelor electronice folosite în SUA sunt fabricate în China la companii precum Huawei sau ZTE, care au mai fost implicate în scandaluri de spionaj.
Furtul intelectual este unul dintre argumentele pe care se bazează restricţiile impuse de SUA importurilor din China de către administraţia condusă de Donald Trump.