Scandal în Sănătate! Bâlbâiala autorităților a adâncit drama unui copil rămas fără mamă
- Dan Coravu
- 27 mai 2020, 12:54
Un nou scandal stă să izbucnească în Sănătate, după ce Lenuța Buta, asistenta medicală de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati, și-a pierdut viața.
Femeia de 45 de ani, asistentă la Botoșani, despre care INSP anunțase că a murit, pe 23 mai, din cauza infectării cu SARS-CoV2, a fost scoasă, luni, de pe lista de decese după ce s-a descoperit că și al doilea test, efectuat de către DSP, ieșise negativ.
Astfel, familia asistentei primește o nouă lovitură, dar de această dată din partea statului.
„Copilul asistentei medicale Lenuța Buta nu va beneficia de pensie de urmaș după mama lui, care a murit după 20 de ani în care a lucrat în sistemul medical și după o luptă de la care nu a dat înapoi, în timp ce alți medici sau asistenți au preferat să își ia concedii pentru tot felul de motive sau pur și simplu să demisioneze”, anunță botoșăneanul.ro.
În data de 25.05.2020 Grupul de Comunicare Strategică și Ministerul Sănătății au anunțat o rectificare la cod deces 1178, Lenuta Buta, asistenta medicală de 45 de ani. Cu alte cuvinte, deși inițial fusese înregistrată ca deces cauzat de COVID-19, rectificarea schimbă cauza decesului, scoțându-l din această categorie.
„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”, se arată într-un comunicat al DSP Botoşani.
De altfel, informaţia a pornit chiar de la medicii ieşeni după moartea asistentei. „A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2.
Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară (...) Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat, pentru presa din Iaşi, medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
„Chiar dacă a avut două teste negative, nu a fost externată ca fiind vindecată, respectiv nu a avut o perioadă de recuperare. Mai mult decât atât, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași deoarece starea ei se agravase. Cu alte cuvinte, L. B. se încadrează în definiția de caz”, anunță Federația Solidaritatea Sanitară din România