Evenimentul Zilei > Politica > Scandal în MAE. Consulul de la Ankara, rechemat de la post, reclamă abuzuri. Vezi răspunsul Ministerului de Externe
Scandal în MAE. Consulul de la Ankara, rechemat de la post, reclamă abuzuri. Vezi răspunsul Ministerului de Externe

Scandal în MAE. Consulul de la Ankara, rechemat de la post, reclamă abuzuri. Vezi răspunsul Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, azi, că nu s-au înregistrat reclamaţii din partea celor care au solicitat vize la secţia consulară a Ambasada României la Ankara, iar echipa de control trimisă acolo nu a constatat probleme în acest sens.

Precizările MAE vin în contextul în care site-ul stiripesurse.ro a publicat o serie de afirmaţii ale fostului şef al secţiei consulare de la Ankara, Cristian Radu, potrivit căruia mai mulţi intermediari pentru obţinerea de vize sunt des întâlniţi în ambasadă şi aceştia ar facilita obţinerea vizelor contra cost, scrie Agerpres.

„În ceea ce priveşte activitatea şefului secţiei consulare, la care se face referire în spaţiul public, persoana în cauză a fost rechemată, începând cu data de 14 martie 2016, din misiunea de la Ankara, ca urmare a sesizării unor abateri disciplinare şi profesionale. Menţionăm că diplomatul respectiv a fost sancţionat disciplinar în cursul anului 2014 pentru abateri în activitatea consulară desfăşurată la Consulatul General al României la Munchen", se arată în comunicatul MAE.

Sursa citată adaugă că toate acuzaţiile formulate în presă de fostul consul au fost făcute ulterior dispunerii măsurii de rechemare în ţară şi că anterior acestui moment el nu a semnalat niciun fel de nereguli legate de procedura de acordare a vizelor.

"De altfel, dispoziţiile legale în materie de vize impun obligativitatea prezenţei personale a solicitanţilor la momentul depunerii cererilor la misiunile diplomatice şi oficiile consulare române, excepţiile fiind expres şi limitativ prevăzute de lege. De asemenea, taxele consulare aferente eliberării vizelor sunt stabilite prin lege, prevederile aplicabile fiind respectate cu stricteţe de către toate consulatele României", subliniază MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, conducerea ministerului a dispus verificarea tuturor informaţiilor apărute în presă, "inclusiv cele care par a arăta că un angajat al MAE ar fi efectuat înregistrări ilegale ale unor convorbiri", urmând ca la finalizarea anchetei să se ia măsurile legale care se imp