Evenimentul Zilei > Economie > SCANDAL în lumea energiei. ELECTRICA FURNIZARE a cumpărat un număr suspect de mare de CERTIFICATE VERZI de la o singură sursă
SCANDAL în lumea energiei. ELECTRICA FURNIZARE a cumpărat un număr suspect de mare de CERTIFICATE VERZI de la o singură sursă

SCANDAL în lumea energiei. ELECTRICA FURNIZARE a cumpărat un număr suspect de mare de CERTIFICATE VERZI de la o singură sursă

Electrica Furnizare a efectuat în lunile aprilie — mai 2016 mai multe tranzacții, cumpărând 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme aparținând grupului portughez EDP Renewables.

"Aceste tranzacții au atras atenția prin volumul neobișnuit de mare și perioada lungă de livrare, până în 2019, în condițiile în care piața se confruntă cu un excedent uriaș de certificate verzi și în condițiile în care se anunță reducerea cotei obligatorii a acestora", scria, vineri, Hotnews.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat sâmbătă că echipa ministerului nu va tolera niciun fel de lipsă de integritate, iar în cazul în care la vreo sucursală Electrica există cel mai mic element că "este ceva necurat" va transmite instituţiilor abilitate să ia măsuri imediate.

"Nu avem nicio toleranță pentru niciun fel de lipsă de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat măsuri imediate cu domnul secretar de stat Cristian Bușu, care este și membru în Consiliul de administrație al Electrica, și vom avea cât de curând, asta înseamnă zile, o evaluare preliminară. În momentul în care există cel mai mic element care să ne conducă la ideea că acolo este ceva necurat, vom transmite instituțiilor abilitate să ia măsuri imediate. Cum am spus de fiecare dată: zero toleranță la orice fel de nereguli", a precizat Grigorescu, potrivit Agerpres, întrebat în legătură cu situația achizițiilor de certificate verzi de la Electrica Furnizare.

El a spus că nu dorește, deocamdată, să se pronunțe și să se transforme într-un judecător. "Aștept să vedem rezultatul, acesta este rolul investigației, nu vreau să mă pronunț eu și nu vreau să mă transform eu într-un judecător… Dacă există ceva în neregulă, instituțiile statului pot să își facă datoria și vom da tot concursul", a mai spus ministrul Energiei.

Grigorescu a reamintit că, acum câteva zile, a fost lansată noua Strategie Națională Anticorupție 2016 — 2020, subliniind că Ministerul Energiei este parte a acestui proiect.