Revocarea procurorului Doru Tulus, seful sectiei a 2-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, a amplificat nemultumirile democratilor.
Ministrul liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut astazi Consiliului Superior al Magistraturii revocarea procurorului, din motice de "ineficienta". CSM a hotarat a amanat cu o saptamana discutarea cererii ministrului Justitiei. Avizul CSM este insa consultativ. Potrivit modificarilor facute de Monica Macovei, ministrul Justitiei poate demnite sefii sectiilor din DNA si DIICOT, precum si pe procurorul general al Romaniei.
Chiuariu a motivat ca asa cum Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a fost adoptata intr-o forma mai dura, si lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie la fel. Ministrul a precizat ca i-a promis comisarului european pentru Justitie, Franco frattini, ca lupta impotriva coruptiei va fi eficienta.
Doru Florin Tulus a fost numit de catre fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie din cadrul DNA.
Procurorul Tulus considera ca cererea de revocare este dubioasa. Procurorul a afirmat ca nu are nimic sa-si reproseze si ca singurul motiv prevazut de lege care ar putea fi invocat pentru revocare sa este managementul defectuos.
Reactia democratilor
Presedintele PD, Emil Boc, a criticat revocarea lui Tulus apreciind ca aceasta"deschide usa pentru activarea clauzei de salvalgare pentru România la capitolul Justitie",
Democratul a acuzat Guvernul de blocarea dosarelor penale ale politicienilor si ale oligarhilor care supun clasa politica.
Boc l-a avertizat public pe ministrul Chiuariu"sa nu se joace cu Justitia, ca si cum ar fi mosia lui". Liderul PD a calificat actiunea drept miza inlaturarii PD de la guvernare si a suspendarii presedintelui Basescu.