Misterul continuă să plutească în jurul morții soldatului rus Vadim Kostenko, în timp ce familia și prietenii refuză să accepte ideea sinuciderii.
Responsabilii din Ministerul rus al Apărării susțin că este în desfășurare o anchetă privind circumstanțele morții lui Kostenko, ale cărui mesaje telefonice par să indice că s-a sinucis ca urmare a unei despărțiri de prietena sa.
Însă una dintre prietenele cele mai apropiate ale soldatului a declarat pentru Sky News că acesta nu se despărțise de prietenă, cu care ar fi făcut planuri de căsătorie.
Ea a afirmat:
„Vadim este prietenul nostru cel mai bun, am vorbit cu el în fiecare zi. Ne sunam unul pe altul totul timpul cât a fost în Siria. El nu putea să facă așa ceva. Nu avea nici un motiv. Toate erau bune între el și prietena lui.”
Părinții lui Kostenko au declarat pentru Reuters că au fopst informați că fiul lor a fost găsit spânzurat la sfârșitul turei sale, dar ei afirmă că nu cred explicația Ministerului Apărării.
Svetlana, mama băiatului de 19 ani, susține că vorbise cu fiul său sâmbătă și nu o să creadă niciodată că s-a sinucis:
„Am vorbit în fiecare zi la telefon, câte o jumătate de oră. Era vesel, fericit și râdea.”
Tatăl băiatului, Alexandr, a adăugat:
„Ni s-a spus că s-a spânzurat din cauza unei fete. Nu ar fi făcut asta niciodată. Îmi știu fiul foarte bine.”
Sora mai mică a lui Vadim, Katya, și mătușa lui, Anna Musienko, afirmă că acesta își făcuse planuri să se însoare cu prietena lui, care continuă să apară pe profilul lui din rețelele sociale și a fost prezentată familiei soldatului în această vară.
Moartea a fost devăluită de Conflict Intelligence Team (CIT), un grup care urmărește implicarea militară a Moscovei în conflictele din Ucraina și din Siria.
CIT susține că soldatul a fost ucis în luptă și că urmează să fie înmormântat în satul său Greceanaia Balka „în curând”.
Campania din Siria a avut parte de o mediatizare uriașă la televiziunea de stat, iar sondajele de opinie arată că intervenția militară se bucură de sprijinul a 70% din populație.
Însă situația s-ar putea schimba dramatic în cazul în care s-ar înregistra pierderi de vieți omenești în rândul trupelor ruse.
Kostenko, unul dintre membrii echipelor de asistență ale forțelor aeriene, a semnat pe 20 iunie un contract și a fost trimis pe 14 septembrie în Siria, cu două săptămâni înainte de începutul campaniei de bombardamente.
Vladimir Putin a ordonat în luna mai ca morțile soldaților ruși căzuți în timpul misiunilor speciale, pe timp de pace, să fie clasificate ca secrete de stat.
Până acum, alte informații despre soldați ruși, morți în Siria, nu au fost confirmate.
Pe 20 octombrie, o sursă pro-guvernamentală siriană a declarat pentru Reuters că trei soldați ruși au fost uciși de un obuz, în timp ce, pe 23 octombrie, o sursă din Ministerul rus al Apărării a declarat pentru Wall Street Journal că un soldat a murit într-un incident cauzat de o greșeală de mânuire a armamentului.