Scandal în coaliție pe rectificarea bugetară. Cîțu îl umilește pe Drulă: Ar trebui să iau bani de la Transporturi. Nu ne batem joc de banii românilor

Scandal în coaliție pe rectificarea bugetară. Cîțu îl umilește pe Drulă: Ar trebui să iau bani de la Transporturi. Nu ne batem joc de banii românilor

Conform draftului pregătit de Ministerul de Finanţe, rectificarea bugetară pregătită de Executiv va fi una pozitivă pentru unele ministere. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de le, urmat de Ministerul Fianţelor şi Ministerul Dezvoltării. Sunt și tăieri de bani, fapt care a declanțat un iureș în coaliția de guvernare.

Liderii USR PLUS sunt total nemulţumiţi de suma pe care a primit-o Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară, puţin peste 300 de milioane de lei, deşi Cătălin Drulă ceruse de aproape 10 ori mai mult pentru proiecte de infrastructură

La rândul său, premierulFlorin Cîțu l-a criticat, joi, într-o conferință de presă, pe ministrul Transporturilor Cătălin Drulă în legătură cu execuția bugetară. Cîțu spune că de la Transporturi ar fi trebuit să ia bani, nu să dea, dacă ar fi ținut cont de execuția bugetară.

„La ministerul Transporturilor ar fi trebuit să iau bani, nu să dau, dacă e după execuția bugetară. Nu a fost prezentat un plan de restructurare pentru CFR Călători. Domnul Drulă trebuie să prezinte execuția bugetară public. Sunt ministere, și voi prezenta acest lucru, unde avem proiecte cu execuție zero la miniștri care au spus ca au avut execuție foarte bună. Ministerele care nu au execuție bună pot să le fie ajustate sumele până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască.

După 6 luni de zile sunt 20 de miliarde care nu au fost cheltuite. Multe sunt la investiții, unele la fonduri europene. Și sunt la toate ministerele.  Nu pot să iau în serios propuneri care vin de la minstere de 40 de miliarde când sunt 20 de miliarde necheltuite. Nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii, trebuie să vină cu explicații. Deficitul bugetar trebuie să ră,ână la 7,16% din PIB”, a declarat premierul.

Rectificare bugetară. Ce ministere câștigă, ce ministere pierd

Reduceri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, peste 2,7 miliarde de lei, Curtea de Conturi şi Senat.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

Bani pentru Administrația Prezidențială și SGG

Administraţia Prezidenţială va primi bani la rectificarea bugetară, dar şi Secretariatul General al Guvernului, în timp ce de la Senat se vor tăia fonduri. Camera Deputaţilor nici nu primeşte în plus, dar nici nu i se taie din fondurile alocate iniţial.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară.

Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înregistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus interimar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

„Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1.000 mii lei prin majorarea veniturilor curente cu suma de 3.320.398 mii lei şi diminuarea subvenţiilor de la bugetul de stat cu suma de 3.319.398 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 1.000 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare. (2) Sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 28.293 mii lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 1.000 mii lei atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare, excedentul majorându-se cu suma de 29.293 mii lei”, se arată în draftul OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

„Bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj se majorează la venituri cu suma de 371.500 mii lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 175.561 mii lei şi majorarea subvenţiilor de la bugetul de stat cu suma de 547.061 mii lei, şi la cheltuieli se majorează cu suma de 371.500 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare. Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează la venituri cu suma de 124.810 mii lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 54.000 mii lei la credite de angajament şi credite bugetare, excedentul majorându-se cu suma de 70.810 mii lei”, se mai arată în document.

„Prin derogare de la prevederile art.12, lit.b) şi c), art. 17 alin. (2), art. 24 şi art.26 alin.(5) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, nr.69/2010, republicată, şi ale art.3 alin.(5) şi (6) din Legea nr.14/2021 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021:

a) pentru anul 2021, plafonul nominal al cheltuielilor exclusiv asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 3.391,2 milioane lei;

b) plafonul nominal al soldului bugetului asigurărilor sociale de stat este de 172,2 milioane lei, iar al bugetului asigurărilor pentru şomaj este de 1.263,7 milioane lei;

c) pentru anul 2021, plafonul nominal al cheltuielilor de personal din bugetul asigurărilor sociale de stat este de 367,1 milioane lei”, se mai arată în proiectul de OUG.

Rectificarea bugetară urmează să fie aprobată în luna august.