Unitatea militară de elită KSK va fi parțial dizolvată, din cauza legăturilor pe care le are cu mişcarea de extremă dreapta, a anunţat marţi ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.
Forţele speciale (KSK) „au devenit parţial autonome” în raport cu restul armatei germane „din cauza culturii toxice a unor lideri”, a explicat Kramp-Karrenbauer într-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.
„Prin urmare, KSK nu mai poate continua sub forma sa actuală”, a adăugat Kramp-Karrenbauer, care este şi preşedinta partidului conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului federal Angela Merkel.
Pentru moment, doar compania a doua a forţelor speciale KSK, considerată nucleul derapajelor de extremă dreapta, va fi dizolvată fără a fi înlocuită. Prin urmare, KSK va păstra doar trei companii.
Ministrul a calificat recentele descoperiri drept „tulburătoare şi alarmante”: 48.000 de muniţii şi 62 de kilograme de explozivi au dispărut de la KSK.
În acelaşi timp, mai mulţi membri ai forţelor speciale au fost identificaţi ca fiind adepți ai mişcări ultranaţionaliste.
O anchetă internă ar urma să determine dacă acest muniția a fost furată recent sau dacă departamentul financiar contabil al armatei a dat dovadă de neglijenţă, a spus Kramp-Karrenbauer. „Zidul de tăcere este pe cale să fie dărâmat”, a afirmat ea.
O nouă evaluare ar urma să aibă loc la sfârşitul lui octombrie, iar ministrul german al apărării a atenţionat că dacă forţele speciale ale armatei „nu au auzit acest foc de armă preventiv, problema unei reorganizări mai ample a KSK se va pune în mod inevitabil”.
Anchetă de răsunet. Extremism în armata Germană. De ce sunt suspectați 550 de soldați
Serviciul de contraspionaj militar din Germania investighează aproximativ 550 de soldați din armata federală sub suspiciunea de extremism de dreapta.
Potrivit directorului acestui serviciu, Christof Gramm, numai anul trecut au apărut 360 de cazuri noi, multe dintre ele în interiorul trupelor de elită.
În 2019, MAD, serviciul de contraspionaj militar al Germaniei, a descoperit 14 soldați cu atitudini extremiste, în opt cazuri fiind vorba despre extremiști de dreapta – a precizat Christof Gramm, șeful MAD – unul dintre cele trei brațe ale serviciilor secrete germane, alături de Protecția Constituției și BND.
Gramm a menționat presei germane că serviciul secret al armatei a identificat 40 de persoane care prezintă lipsă de loialitate față de Constituție. Scopul investigațiilor este eliminarea din Bundeswehr, armata federală, nu numai a extremiștilor, ci și a persoanelor care nu sunt loiale față de legea fundamentală – a explicat șeful MAD.
Mai multe incidente petrecute în anii trecuți au arătat că existența extremismului de dreapta în Bundeswehr a fost subestimată, în special în cazul soldatului Franco A., arestat în 2017 după ce s-a aflat că a reușit să se înregistreze ca refugiat sirian, cu intenția probabilă de a comite, sub identitate falsă, un atentat în scopul discreditării solicitanților de azil în Germania. Arestarea lui Franco A. a determinat Ministerul Federal al Apărării se demareze o investigație extinsă în unitățile militare, pentru a identifica orice caz suspect, demers în cadrul căruia au fost analizați mii de soldați.
„Cazul Franco A. ne-a demonstrat că nu putem ignora pericolul și că indiciile trebuie verificate imediat. Pe de altă parte, cazurile suspecte, care acum sunt făcute publice, arată că mecanismul contraspionajului militar de lămurire a acestor suspiciuni funcționează” – a declarat Henning Otte, expert în chestiuni de apărare al Uniunii Creștin Democrate.
Directorul serviciului secret al armatei a dezvăluit că MAD investighează în prezent aproximativ 550 de soldați din Bundeswehr sub suspiciunea extremismului de dreapta. Numai anul trecut au fost adăugate 360 de cazuri noi – a declarat Christof Gramm în „Welt am Sonntag”. Totodată, el a spus că un număr neobișnuit de mare de cazuri se înregistrează în cadrul KSK, comandourile de elită ale armatei germane. 20 de persoane din KSK, unitate formată din aproximativ 1.000 de soldați, sunt suspectate de simpatii față de mișcarea de extremă dreapta – de două ori mai multe decât la începutul anului 2019, potrivit lui Gramm.
El a respins însă acuzațiile privind existența unei armate din umbră în Bundeswehr, precizând că indicile privind existența persoanelor cu vederi extremiste și cu lipsă de loialitate față de legea fundamentală sunt luate foarte în serios și cercetate. Înmulțirea numărului de soldați suspectați de extremism de dreapta este determinată de atenția sporită care se acordă acestei probleme și de faptul că suspiciunile sunt raportate mai eficient – a precizat șeful serviciului secret al armatei.
În schimb, Rüdiger Lucassen, reprezentantul formațiunii populiste „Alternativa pentru Germania” în Comisia de apărare a Bundestagului, a avertizat împotriva unei „culturi a denunțului și a suspiciunii generale”, cu atât mai mult cu cât – spune el – cele 14 cazuri dovedite de extremism reprezintă un număr infim, raportat la totalul celor 180.000 de soldați ai Bundeswehr, citează Radio România Actualități.
Sursa: Agerpres