Goldman Sachs se află în negocieri cu autoritățile americane pentru a-și recunoaște vinovăția și a plăti o amendă uriașă în scandalul de mită de la banca 1MDB și a pune astfel capăt anchetei penale a SUA.
Colosul financiar mondial se află aproape de un acord cu Departamentul american de Justiție pentru a achita o amendă de 2 miliarde de dolari în cazul de corupție în care este implicat fondul de investiții guvernamental de la Kuala Lumpur 1 Malaysia Development Berhad, scrie Wall Street Journal, citând surse apropiate dosarului.
O purtătoare de cuvânt a Goldman Sachs a refuzat să ofere detalii despre posibila înțelegere.
„Discuțiile sunt în curs și ar fi o lipsă de responsabilitate să speculăm privind rezultatul lor”, a declarat ea pentru AFP, într-un mesaj pe e-mail.
În colosalul scandal de corupție de la 1MDB sunt implicați înalți responsabili acuzați că au jefuit miliarde dintr-un fond al statului, pentru a se lansa în cheltuieli halucinante: achiziția de iahturi de mare lux și de picturi de Van Gogh și Monet, ori finanțarea unei unei superproducții hollywoodiene.
Departamentul de Justiție a declarat că peste 4,5 miliarde de dolari au fost furați de la 1MDB de către înalți oficiali ai Fondului și asociați ai acestora, între 2009 și 2015.
Goldman Sachs a ajutat la strângerea a 6,5 miliarde în beneficiul Fondului, iar doi dintre foștii săi bancheri sunt acuzați că au deturnat miliarde, au mituit înalți funcționari publici și au fpcut mărturii mincinoase în legătură cu emisiunile de obligații pe care le-au realizat în beneficiul 1MDB.
Potrivit surselor WSJ, o filială asiatică a Goldman – mai degrabă decât societatea mamă – ar putea fi cea care să pledeze vinovată la acuzațiile de corupție.
Unul dintre cei doi foști bancheri ai Goldman, Tim Leissner (foto, împreună cu faimoasa sa soție, Kimora Lee Simmons), a pledat deja vinovat la acuzațiile de corupție și de spălare de bani și a acceptat o interdicție pe viață de a mai activa în industria valorilor mobiliare.
Și guvernul din Malaysia a depus o plângere împotriva Goldman Sachs.
Scandalul de corupție a avut un impact uriaș asupra acestei țări, ducând la prăbușirea de la guvernare a unei coaliții care conducea Malaysia de la obținerea independeței în 1957.
Fostul lider malaysian, Najib Razak, este acuzat în zeci de dosare legate de această fraudă, de când a fost înlăturat de la putere anul trecut, iar două dintre procese au început deja. Razak neagă orice vinovăție.
1MDB este un fond de investiții pe care Najib Razak l-a lansat în 2009, la scurt timp după ce a devenit premier. În portfofoliul fondului se află centrale electrice și alte active energetice din Malaysia și Orientul Mijlociu, ca și bunuri imobiliare în Kuala Lumpur.
Fondul era supravegheat îndeaproape de Razak.
Denunțătorii afirmă că Low Taek Jho – numit în mod curent Jho Low – un opulent om de afaceri, apropiat de Razak, dar fără a ocupa poziții oficiale, a fost cel care a organizat de fapt crearea 1MDB și cel care lua deciziile.
Îngrijorările au apărut pentru prima dată în 2014, când Fondul a ajuns la o datorie de 11 miliarde de dolari; cercetările au dus la o serie de dezvăluiri senzaționale privind sumele lipsă.
În iulie 2015, scandalul a explodat cu adevărat când Wall Street Journal a publicat documente care arătau că Najib Rezak primise 681 de milioane de dolari în conturile sale personale.
Departamentul american al Justiției a demarat o anchetă din cauza afirmațiilor că fondurile publice malaysiene ar fi fost furate și apoi spălate prin intermediul sistemului financiar american, drept care a intentat o acțiune în justiție pentru active de 1,7 miliarde de dolari care ar fi fost achiziționate cu acești bani.
În acțiunile sale civile în justiție, Departamentul a declarat că peste 4,5 miliarde de dolari au fost furați de la 1MDB de către oficiali de rang înalt ai Fondului și asociați ai lor, în perioada 2009-2015.
Zeci de milioane de dolari din sumele furate au fost folosiți în 2012 de către fiul vitreg al lui Rezak, Riza Aziz, un producător de film aspirant, să finanțeze filmul hollywoodian „The Wolf of Wall Street” („Lupul de pe Wall Street”) cu Leonardo di Caprio.
Sute de milioane de dolari au fost de asemenea folosite de Riza și Low pentru a achiziționa bunuri imobiliare de lux în Beverly Hills, New York și Londra, o pictură de Monet de 35 de milioane de dolari, un Van Gogh de 5,5 milioane, un avion cu reacție Bombardier de 35 de milioane, acțiuni la EMI Music Publishing de 100 de milioane și un iaht de 250 de milioane de dolari.
Razaka a încercat cu disperare să oprească scandalul, amenințându-i pe criticii săi și introducând legi represive, însăp acuzațiile au afectat grav popularitatea vechii coaliții de guvernare, care a pierdut anul trecut alegerile într-un veritabil șoc politic pentru țară.
Noul guvern, condus de veteranul politician Mahathir Mohamad, de 94 de ani, a redeschis investigațiile, pe valul furiei publice.