Evenimentul Zilei > Social > SCANDALUL Facebook- Cambridge Analytica ar putea SCHIMBA RADICAL regulile JOCULUI ONLINE. Cum ne putem feri să lăsăm „URME DIGITALE”
SCANDALUL Facebook- Cambridge Analytica ar putea SCHIMBA RADICAL regulile JOCULUI ONLINE. Cum ne putem feri să lăsăm „URME DIGITALE”

SCANDALUL Facebook- Cambridge Analytica ar putea SCHIMBA RADICAL regulile JOCULUI ONLINE. Cum ne putem feri să lăsăm „URME DIGITALE”

V-aţi întrebat vreodată cât rău poate să producă un like pe Facebook? O poză aparent inofensivă? Un share la un video cu o pisicuţă? O felicitare virtuală? Ce se întâmplă zilele acestea cu Facebook şi Cambridge Analytica ar putea schimba radical regulile jocului online. În plus, experții în Social Media susțin că orice postăm, de la banala poză cu pisici, până la alt tip de informații, lăsăm o urmă digitală care ulterior poate fi folosită ăn cu totul și cu totul alte scoperuri pe care noi nici nu le conștientizăm. Așadar, mare grijă unde și cui vă lăsați anumite date sensibile!

Reamintim Justiţia britanică a autorizat vineri oficiul însărcinat cu protecţia datelor cu caracter personal să percheziţioneze serverele Cambridge Analytica, societate acuzată că ar fi obţinut datele a milioane de utilizatori ai reţelei Facebook fără consimţământul acestora.

”Orice activitate facem online, orice acord ne dăm, înseamnă că lăsăm o urmă digitală care ulterior poate fi folosită în cu totul și cu totul alt scop. Pare o chestie complet inofensivă, insă nu este așa…”, potrivit lui Dragoș Stanca, expert Social Media.

Fără să conştientizăm, ne punem vieţile pe tavă atunci când folosim Social Media. Or în era fake news şi a manipulării digitale, victime sigure scrie pe mare parte dintre noi. Ce se întâmplă zilele acestea cu Facebook şi Cambridge Analytica ar putea schimba radical regulile jocului online.

Investigația pornește de la acuzații privind prelucrarea datelor cu caracter personal și presupusa folosire a acestora în timpul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump sau în timpul referendumului privind Brexit.

 

SCANDALUL Facebook-Cambridige Analytica explodează. Magistrații merg direct la SURSĂ. Se anunță PERCHEZIȚII de amploare!

Pe scurt, compania lui Mark Zuckerberg a pierdut zeci de miliarde în urma unui scandal ce implică date ale utiilizatorilor săi. Care date ar fi fost folosite chiar împotriva acestora.

 

Facebook se zgâlţâie din temelii, zilele acestea, în urma scandalului Cambridge Analytica. O companie care a strâns date de la zeci de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare printr-un fel de joc pentru care te şi plăteau. Ce făceau, de fapt? Se foloseau de recoltă pentru a alcătui profile de public ţintă. Pentru ce? Păi pentru candidaţi la diverse posturi ori campanii de amploare, potrivit stirileprotv.ro.

Alegerile americane câştigate de Donald Trump şi Brexitul sunt cele două exemple scoase la înaintare de către cei care au dezvăluit schema Cambridge Analytica. Care schemă ar fi conţinut, printre altele, ştiri false şi mult şantaj. Pe net mişcarea #deleteFacebook strânge adepţi, iar compania americană a pierdut 60 de miliarde de euro în doar câteva zile.

 

Serverele Cambridge Analytica luate la puricat!

 

Autoritatea britanică pentru protecţia datelor ceruse acest mandat, acordat de un judecător de la Înalta Curte din Londra, pentru "a percheziţiona serverele" şi a verifica datele, AFP, citat de agerpres.ro.

Elizabeth Dernham, șefa Comisiei privind datele private (ICO – echivalentă cu Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din România) a cerut accesarea documentelor și datelor aparținând firmei Cambrdige Analytica, într-un context în care există suspiciuni că datele personale ar fi fost obținute în mod ilegal și folosite pentru campanii politice. Între timp, atât firma din Londra cât și compania din spatele rețelei de socializare neagă că ar fi încălcat legea, relatează The Guardian, citând Press Association.

Ancheta Comisiei se referă inclusiv la achiziționarea și utilizarea datelor aparținând Facebook de către Cambridge Analytica, compania sa mamă, SCL, și universitarul Aleksandr Kogan, care a elaborat aplicația care colecta date.

 

ÎNTREG MATERIALUL poate fi găsit AICI!