Un scandal diplomatic mai vechi a fost înviat după ce s-a descoperit că „cetățeanul australian” Neil Parkash, suspectat de apartenență la grupul terorist ISIS, nu este, de fapt, un cetățean australian, el fiind apartid.
Australia a omis să facă verificări elementare înainte de a-i retrage cetăţenia unui bărbat bănuit a fi combatant al organizaţiei Stat Islamic, a recunoscut miercuri un înalt responsabil, punând la îndoială legalitatea deciziei, relatează France Presse.
Canberra i-a retras recent cetăţenia australiană lui Neil Prakash, argumentând că el deţinea de asemenea cetăţenia arhipelagului Fiji. Autorităţile din Fiji însă au negat vehement că ar fi vorba despre unul dintre cetăţenii lor, iar această afacere a provocat o criză diplomatică jenantă.
Neil Prakash, arestat în octombrie 2016 în Turcia unde a intrat din Siria, este suspectat de recrutare de jihadişti pentru SI şi a fost asociat unor planuri de asasinare a cetăţenilor australieni.
El este urmărit în Turcia pentru „apartenenţa la un grup terorist armat”.
Acesta este al doisprezecelea australian care rămâne fără cetăţenie din cauza unor presupuse legături cu grupuri teroriste.
O comisie parlamentară pentru informaţii a transmis miercuri mai multe întrebări unor responsabili din Ministerul de Interne pentru a şti dacă ei au verificat cetăţenia arhipelagului Fiji cu autorităţile de la Suva înainte de a i-o revoca lui Prakash pe cea australiană.
„Nu, nu am făcut-o”, a recunoscut Linda Geddes, înalt responsabil al ministerului.
Legea australiană permite retragerea cetăţeniei în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie.
Dar persoana în cauză nu este nici din Fiji şi nici australiană, deci ar fi apatridă, ceea ce contravine convenţiilor ONU semnate de Canberra şi legii australiene.