De ce scandalul DEZINFECTANŢILOR, tip HEXIPHARMA, poate REIZBUCNI oricând

De ce scandalul DEZINFECTANŢILOR, tip HEXIPHARMA, poate REIZBUCNI oricând

La doi ani de la izbucnirea scandalului Hexipharma, nimeni nu poate garanta sută la sută că toți dezinfectanții folosiți în spitale corespund standardelor și că își fac treaba în fața micro-organismelor.

Unii specialiști, dar și companii din domeniu, spun sistemul de avizare al substanțelor biocide, poate fi păcălit oricând prin anumite metode care scapă prevederilor legislative. 

România este una din puținele țări europene în care sistemul public  nu are laboratoare  acreditate proprii pentru a verifica exact ce se află în sticlele, cutiile sau bidoanele  care conțin produse biocide, numite generic dezinfectanți.

„ Fără acel laborator care să verifice eficacitatea dezinfectanților din piață, nu avem ce discuta.  Orice dezinfectant n-ar trebui aprobat pentru comercializare decât dacă e testat într-un laborator neutru și acredidat, nu doar acreditat”, a declarat o sursă din sistem pentru RRA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate avizele din România se dau be baza declarațiilor și răspunderii celor care le pun pe piață, declarații ce au în spate diverse alte laboratoare acreditate.

Firmele care pun biocide pe piața românească, indiferent că sunt românești sau străine, nu sunt interesate în a face testări în România, nici măcar testări de concentrație, acolo unde avem un laborator acreditat, în speță cel al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Chimie, ICECHIM.

La sărurile cuaternare de amoniu noi făceam determinarea de substanță activă cu 400 de lei plus 150 de euro pentru confirmarea prezenței,  în timp ce în Germania era în jur de 2000 de euro”, a declarat, pentru RRA, Mihaela Manolache, șeful laboratorului ICECHIM.

Problemele de pe piața dezinfectanților se văd nu doar în lacunele din procedeele de testare, avizare sau verificare, ci și în licitațiile făcute în sistemul public de sănătate, în sponsorizări suspecte, sau în lipsa transparenței instituționale care ajunge până pe holurile spitalelor, concluzionează RRA