Vladimir Putin nu participă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Dar și-a trimis deja spionii, acuză presa elvețiană
Doi cetățeni ruși, care s-au prezentat drept „instalatori, în ciuda faptului că aveau pașapoarte diplomatice, au fost controlați de autoritățile elvețiene fiind suspectați de activități de spionaj înaintea deschiderii Forumului Economic Mondial, potrivit cotidianului național elvețian Tagez Anzeiger
Cei doi bărbați , ale căror nume nu au fost făcute publice, au fost reținuți în urma unei verificări de identitate de rutină, în august 2019, după ce autoritățile au aflat că au stat amândoi, în același timp, timp de trei săptămâni în Elveția, potrivit politiei elvețiene.
A fost „evident” faptul că cei doi bărbați vizau Forumul de la Davos și figurile marcante care participă, afirmă cei de la Tgez Anzeiger, citând surse apropiate dosarului.
Ar fi putut să lucreze la un program de supraveghere audio sau de hacking pe termen lung, au spus sursele citate.
Cei doi „instalatori” aveau pașapoarte diplomatice rusești dar, potrivit poliției, nici unul nu avea acreditare diplomatică în Elveția, deci nu o puteau revendica după reținerea lor, scrie Moscow Times.
Moscova însă a invocat imunitatea diplomatică a celor doi și a amenințat cu consecințe diplomatice reținerea lor.
În final, autoritățile elvețiene i-au eliberat pe cei doi „instalatori” și aceștia au părăsit țara, fără interdicție de revenire.
„Nu au fost identificate elemente ale unui act ilegal”, s-a mulțumit să informeze poliția.
Ambasada Rusiei la Berna a negat acuzațiile de spionaj informând Tager Anzeiger că bărbații se aflau în Davos pentru a ajuta la pregătirea pentru un eveniment găzduit de Fundația Roscongress , în timpul desfășurării Forumului de la Davos.
„Există persoane din afara ministerului rus de Externe care primesc pașapoarte diplomatice", a declarat ambasada.
Însă investitorul americano-britanic Bill Browder, care a făcut o campanie de denunțare a corupției și de pedepsire a oficialilor ruși pe care-i acuză de moartea avocatului său, Sergei Magnițki, care a murit într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce s-a plâns de rele tratamente, a spus că presupusul incident are legătură cu statul rus.