"Savanții" din SUA cultivă embrioni de maimuță-om. Știința fără Dumnezeu deschide Cutia Pandorei
- Ovidiu Drugă
- 19 aprilie 2021, 14:38
Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul e permis. Acesta este principiul după care par să se conducă unii oameni de știință, care au început să se joace de-a Dumnezeu. Astfel de experimente nebunești au loc la mai multe universități din lume, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Oamenii de știință au cultivat cu succes, pentru prima oară, embrioni de maimuță care conțin celule umane.
Într-un studiu, despre care s-a scris pe 15 aprilie în Cell1, echipa a injectat embrioni de maimuță cu celule stem umane și a urmărit cum se dezvoltă. Au observat că celulele umane și ale maimuțelor se divid și cresc împreună. 3 astfel de embrioni supraviețuiau încă la 19 zile după fertilizare.
Agențiile de spionaj ale SUA dau alarma. „Viitorul se anunță sumbru”
„Mesajul general este că fiecare embrion conține celule umane care proliferează și se diferențiază într-o măsură diferită”, spune Juan Carlos Izpisua Belmonte, biolog de dezvoltare la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California, unul dintre cercetătorii care au condus munca.
La ce ar putea folosi Chimerele?
Cercetătorii speră că unii hibrizi om-animale - cunoscuți sub numele de Chimere - ar putea oferi modele mai bune pe care să testeze medicamentele. DE asemenea, aceste biete creaturi ar putea fi utilizate pentru cultivarea organelor umane necesare transplanturilor. Membrii echipe de cercetare din La Jolla, au fost primii care au demonstrat cî pot crește embrioni de maimuță timp de până la 20 de zile după fertilizare. În 2017, au raportat și alte experimente de hibrizare: embrioni de porc cu celule umane, embrioni de vacă cu celule umane și embrioni de șobolani cu celule de șoareci.
Unii oameni de știință ridică mari semne de întrebare cu privire la necesitatea unor astfel de experimente folosind primate înrudite. Asta pentru că este puțin probabil ca astfel de animale să fie folosite ca animale model în felul în care sunt șoarecii și rozătoarele. Primatele neumane sunt protejate de reguli etice de cercetare mai stricte decât rozătoarele și există îngrijorarea că aceste experimente vor declanșa proteste vehemente.
Cât de moral e să te joci de-a Dumnezeu?
„Există experimente mult mai sensibile în această zonă a Chimerelor ca sursă de organe și țesuturi”, spune Alfonso Martinez Arias, biolog în dezvoltare la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Spania. Experimentele cu animale cum ar fi porcii și vacile, sunt „mai promițătoare și nu riscă să depășească granițele etice”, spune el. „Există un întreg domeniu de organoizi, care, sperăm, poate elimina cercetările pe animale”.
Izpisua Belmonte spune, însă, că echipa din California nu intenționează să implanteze embrioni hibrizi în maimuțe. Mai degrabă, scopul este de a înțelege mai bine modul în care celulele din diferite specii comunică între ele în faza de creștere timpurie a embrionului.
Încercările de creștere a hibrizilor om-șoarece sunt încă preliminare. Oamenii de știință suspectează că astfel de hibrizi nu sunt viabili, deoar cele două specii sunt îndepărtate din punct de vedere evolutiv,. Dar observarea relației celulare în chimerele de maimuță-om, care implică două specii mai strâns legate , ar putea sugera modalități de îmbunătățire a viabilității viitoarelor modele uman-șoareci, spune Izpisua Belmonte.
Embrionii nu sunt deocamdată viabili
În studiu, cercetătorii au fertilizat ovule extrase din maimuțele cynomolgus (Macaca fascicularis) și le-au crescut în cultură. La șase zile după fertilizare, echipa a injectat 132 de embrioni cu celule stem pluripotente umane extinse, care pot crește într-o gamă de tipuri de celule în interiorul și în afara unui embrion. Embrionii au dezvoltat fiecare combinații unice de celule umane și de maimuță și s-au deteriorat în mod diferit: la 11 zile după fertilizare, 91 erau în viață. În ziua a 17, numai mai trăiau, iar în ziua a 19, numai 3 mai erau în viață.
UE riscă paralizia. Italia a devenit o „bombă cu ceas”
„Această lucrare este o demonstrație dramatică a capacității celulelor stem pluripotente umane de a fi încorporate în embrionii maimuței cynomolgus”, spune Magdalena Zernicka-Goetz, biolog de dezvoltare la California Institute of Technology din Pasadena. Ea a menționat că această echipă nu a putut controla ce celule s-au dezvoltat și în ce țesuturi - un pas cheie care trebuie stăpânit înainte ca astfel de modele să poată fi utilizate.
Combinarea celulelor umane cu embrioni de primate strâns înrudite cu omul pune întrebări cu privire la starea și identitatea hibrizilor rezultați. „Unii oameni pot vedea că creați entități moral ambigue acolo”, spune Insoo Hyun, bioetician la Case Western Reserve University din Cleveland, Ohio. El spune că această echipă a respectat îndrumările existente. „Cred că au făcut destul de multă grijă pentru a ține cont de reglementări și probleme etice.”
Restricții de cercetare
Luna viitoare, Societatea Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR) este de așteptat să publice orientări revizuite cu privire la cercetarea celulelor stem. Acestea reglementări se vor adresa Chimerelor umane-primate și umane, spune Hyun, care conduce un comitet ISSCR dedicat Chimerelor. În prezent, liniile directoare ale acestui organism interzic cercetătorilor să lase chimele om-animal să se împerecheze. De asemenea, grupul recomandă o supraveghere suplimentară atunci când celulele umane s-ar putea integra cu sistemul nervos central în curs de dezvoltare al unei gazde.
Multe țări - inclusiv Statele Unite, Regatul Unit și Japonia - au la un moment dat cercetări limitate asupra chimerelor care implică celule umane. Japonia și-a anulat interdicția privind experimentele cu embrioni de animale care conțin celule umane în 2019 și a început să finanțeze astfel de cercetări.
În 2015, Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au anunțat un moratoriu asupra finanțării federale pentru studii în care celulele umane vor fi injectate în embrioni de animale. În 2016, agenția de finanțare a propus ridicarea interdicției, însă restricționarea cercetărilor la hibrizii creați după gastrulare, când sistemul nervos timpuriu începe să se formeze. Interdicția de finanțare este încă în vigoare. Un purtător de cuvânt al NIH a declarat că agenția așteaptă actualizarea ISSCR din mai, dar nu a furnizat niciun calendar pentru publicarea regulilor agenției, scrie prestigioasa publicație Nature.