Oamenii de știință de la Institutul Tehnologic din Michigan au reuşit, în premieră, să identifice valurile gravitaţionale produse în momentul nașterii, celui mai misterios obiect din Univers: o gaură neagră.
Această descoperire oferă noi dovezi în sprijinul teoriei relativității generale formulată de către Albert Einstein, notează Phis.
Albert Einstein a teoretizat că în momentul în care două găuri negre se ciocnesc, dând naştere unei noi găuri negre, undele gravitaţionale produse de către aceasta ar trebui să fie asemănătoare cu undele produse de către lovirea unui clopot.
Einstein a explicat, de asemenena, că aceste unde gravitaţioanle oferă informaţii desore anumite caracteristici ale acesteia.
Această nouă descoperire oferă noi dovezi şi în privinţa caracterisiticilor observabile pe care Einstein le atribuie găurilor negre: masă, încărcătură electrică şi spin (direcţia mişcării).
Folosind ecuaţiile create de către Einstein, echipa de la MIT a reuşit să calculeze două dintre aceste caracterisitici: masa şi spinul găurii negre pornind de la valurile gravitaționale interceptate.
Cifrele obţinute în urma folosirii acestor ecuaţii se potrivesc cu cele pe care alţi cercetători le-au obţinut în mod anterior. În posibilitatea în care ar fi existat o disparitate între aceste cifre şi cele obţinute anterior, atunci oamenii de ştiinţă ar fi putut teoretiza faptul că există alte propietăţi observabile în afara celor cuprinse în teoria relativităţii generale.