Savant rus: Pământul ar putea fi lovit mâine de o furtună magnetică majoră

O furtună magnetică majoră este aşteptată să lovească mâine, Pământul, în urma celei mai puternice erupţii solare de după august 2011, care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. Anunțul a fost făcut de şeful Centrului de prognoze meteo spaţiale de pe lângă Institutul de magnetism terestru, ionosferă şi răspândire de unde radio (IZMIRAN) din Moscova.

”Ne confruntăm din nou cu o creştere a activităţii Soarelui. O primă erupţie dintr-o serie din ultimele zile a avut loc la 5 martie, fiind inclusă în clasa X1. Aceasta a fost urmată de câteva erupţii de clasa M, iar erupţia din noaptea de marţi spre miercuri a fost inclusă în clasa X5, fiind şi cea mai puternică înregistrată din 9 august, când a avut clasa X6.9”, a precizat omul de ştiinţă rus.

În urma erupţiei, s-a accelerat fluxul de protoni cu o energie degajată între 10 şi 100 de MeV, ceea ce reprezintă o ameninţare reală pentru tehnologia spaţială, a indicat el, estimând că indicele activităţii geomagnetice Kp a furtunei aşteptate mâine, la aproximativ 30 de ore de la producerea erupţiei solare, va fi de 7 sau chiar 8 unităţi. Valoarea minimă de la care perturbaţiile încep să fie considerate drept furtună este de Kp5, informează Centrul pentru prognoza meteo spaţială al NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Erupţiile solare sunt împărţite în cinci clase - A, B, C, M şi X, în funcţie de intensitatea radiaţiei X, iar fiecare clasă corespunde unei erupţii de o intensitate de zece ori mai mare decât cea precedentă. Clasa minimă, care are codul A0.0, corespunde unei puteri de iradiere pe orbita terestra de 10 nanowaţi pe metrul pătrat. În cadrul aceleiaşi clase, erupţiile solare sunt notate de la 1 la 10 pe o scara liniară, adică o erupţie de clasa X2 este de două ori mai puternică decât o erupţie de clasa X1, potrivit RIA Novosti.