Satul unde stai pe net doar când dorm hoţii

Satul unde stai pe net doar când dorm hoţii

HUNEDOARA. Localitatea Plosca are o problemă fără "leac": de doi ani, zeci de abonaţi Romtelecom rămân periodic fără telefon şi conexiune la net.

Locuitorii satului Plosca se plâng că în ultimii doi ani au rămas de vreo 10-15 ori fără cablu de telefon şi internet. Ultimul furt s-a petrecut în luna aceasta, iar până ca situaţia să se remedieze a trecut o săptămână. Şi de data aceasta, compania de telefonie a preferat să schimbe cablul de pe stâlpii liniei care coboară dinspre satul Cinciş, în Plosca, motivând că "îngroparea" liniei ar costa prea mult, de ordinul zecilor de mii de euro.

"Am stat şi două luni fără net şi telefon"

"Acum a fost cum a fost, c-am stat doar o săptămână fără telefon fix şi fără internet, dar vara trecută am stat aşa vreo două luni. Noi le tot spunem celor de la Romtelecom să găsească altă soluţie tehnică, dar nu o fac şi nu înţelegem de ce", afirmă un client păgubit, Nicolae Cârstea.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă localnică, Claudia Cucuian, spune că deconectarea de la reţeaua de telecomunicaţii provocată de furtul cablurilor de telefonie a devenit un lucru neplăcut de obişnuit în Plosca.

"Ne mai descurcăm cu telefoanele mobile, pentru urgenţe, dar nepoata şi fiica mea au nevoie de internet pentru şcoală, respectiv pentru serviciu. Se creează o stare de disconfort, dar ce putem noi face decât să anunţăm incidentul? Nu înţeleg de ce nu sunt prinşi şi închişi cei care tot fac asta", adaugă femeia.

"Ne-am oferit să facem şanţul pentru îngroparea liniei"

Satul Plosca aparţine de comuna Teliuc, iar primarul acesteia, Daniel Pupeză, spune şi el că încă nu a reuşit să convingă instituţiile abilitate să adopte soluţia care ar rezolva definitiv problema.

"Până prin 2009, aveam cam un furt pe an, de pe linia telefonică ce duce din Cinciş, prin pădure, spre Plosca şi colonia de la Frontul 2. De doi ani însă se tot fură cablul. Au şi fost prinşi câţiva hoţi, dar procurorii nu i-au arestat, considerând că nu prezintă pericol public", declară Pupeză.

Arestarea, condamnarea şi închiderea făptaşilor nu ar rezolva însă problema definitiv. Locul lor ar fi luat imediat de alţii, lucru demonstrat de atâtea ori, mai ales în zona oraşului Hunedoara, unde în ultimii 15 ani furatul de fier vechi din combinatul siderurgic a devenit singura sursă de supravieţuire pentru peste 2.000 de persoane.

"Ca să rezolvăm problema cum trebuie, primăria s-a oferit să ajute Romtelecomul cu operaţiunea de îngropare a liniei. Ne-am oferit să facem noi şanţul, dar nu am primit niciun răspuns. Am făcut tot felul de hârtii fără nicio finalitate, până acum", adaugă primarul.

Reprezentanţii conducerii centrale a Romtelecom spun însă că oferta Primăriei Teliuc nu a ajuns la ei şi că sunt deschişi oricărei propuneri de colaborare.

Stâlpii au sistem de alarmare degeaba

Surse din cadrul poliţiei hunedorene spun că valul de furturi a fost încurajat şi de faptul că Romtelecom nu mai are un dispecerat specializat în Hunedoara, ci doar la Petroşani. Cablul are un sistem de alarmă, iar până ca alerta de furt să fie transmisă de la Petroşani la Hunedoara, mai apoi spre Teliuc, trec minute preţioase.

Deşi există un protocol de colaborare între Poliţie şi Romtelecom, la nivel naţional, lucrurile nu funcţionează cum ar trebui. Poliţiştii se plâng că nu o dată li s-a întâmplat să ajungă la locul furtului, hoţii să o ia la sănătoasa, iar procedurile legale să le impună să rămână lângă colacii de cablu părăsiţi de făptaşi.

Mai mult, au fost nevoiţi să păzească bucăţile de cablu, care, uneori, erau de zeci de metri, şi 14 ore până când compania şi-a trimis oameni să-l recupereze.

Privit strict prin prisma statisticilor poliţiei, avem de-a face cu un fenomen în diminuare: în 2009 au fost înregistrate la Plosca 10 furturi de cablu telefonic (două cu autori identificaţi şi cercetaţi), anul trecut a fost înregistrat oficial doar un furt (cu autori identificaţi, dar în urma căruia localnicii au stat aproape două luni fără conexiune la reţea), iar anul acesta un singur alt furt de cablu.

"Patrulările în zonă au ajutat la această diminuare a numărului de furturi", spune Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

PAGUBĂ

S-au furat 1,7 kilometri de cablu în doi ani

Reprezentanţii companiei Romtelecom ne-au declarat că, din 2009 şi până acum, de pe linia din satul Plosca s-au furat 1.690 de metri de cablu, în total. Cu toate acestea, compania pare decisă să nu schimbe soluţia tehnică.

"Din cauza particularităţilor terenului, cablul de telecomunicaţii este pozat aerian, iar plasarea acestuia în subteran ar costa semnificativ, potrivit estimarilor proiectantului, de ordinul zecilor de mii de euro. Menţionam că în satul Plosca funcţionează în prezent 37 clienţi voce şi/sau date. Ne arătăm toată deschiderea cu privire la disponibilitatea autorităţilor locale să contribuie la cheltuielile pentru plasarea în subteran a cablurilor, dar menţionăm că nu ni s-a comunicat anterior acest interes", afirmă Cristina Popescu, directorul de comunicare al Romtelecom.

Ea susţine că s-au luat măsuri pentru prevenirea furturilor: a fost instalat un sistem de alarmare în timp real pe reţea şi s-a încheiat un protocol de colaborare cu poliţia şi cu jandarmeria la nivel naţional. "Din păcate, în Plosca nu a fost prins nici un hoţ de cablu în flagrant în toţi aceşti ani, în condiţiile funcţionării alarmei pe circuitul respectiv", adaugă directorul de comunicare al Romtelecom.

În evidenţele companiei Romtelecom figurează mai puţine furturi decât cele estimate de localnici, doar opt, la care se adaugă şi două cazuri de distrugere a unor porţiuni din linie.