Editura Evenimentul si Capital

SATUL UITAT DE TIMP din Mărginimea Sibiului. Rășinari - locul „BLESTEMAT ŞI SPLENDID” în care s-a născut Emil Cioran | GALERIE FOTO

Rășinari, locul în care s-au născut Emil Cioran și Octavian Goga este cea mai mare comună din Mărginimea Sibiului
Autor: | | 2 Comentarii | 10474 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Comuna în care s-a născut marele filozof român este considerată una dintre cele mai frumoase din țara noastră. În ciuda trecerii timpului, de sute de ani, localnicii au păstrat la fel casele, tradițiile și obiceiurile.

La doi pași de Sibiu, bastionul cultural din inima României, se află comuna Rășinari, locul care l-a dat lumii pe marele scriitor și filozof român Emil Cioran. La 73 de ani de când acesta și-a văzut ultima dată satul, am regăsit case, biserici ori școli aproape neschimbate. Localitatea din Mărginimea Sibiului parcă a încremenit în timp.

Poplaca aredelenilor „americani”

Ca să ajungi la Rășinari trebuie să străbați cei 12 kilometri care despart Sibiul de comună, pe drumul care duce spre Păltiniș. Pe acolo circula, până de curând, un tramvai care străbătea pădurea Dumbrava. Dată în folosință în anul 1947, linia de fier care unea Rășinariul de Sibiu a fost închisă, de curând, după ce s-a trecut la modernizarea șoselei. Pe șina de tramvai se face, acum, pistă pentru biciclete. După șase kilometri, pe partea dreaptă, se află cel mai mare muzeu în aer liber din Europa - Muzeul Civilizației Populare Tradiționale.

Până să ajungem în Rășinari, trecem pe lângă drumul care duce, spre dreapta, la Poplaca. Comuna a ajuns celebră datorită eroilor din seria de filme:„Profetul aurul și ardelenii”, „Artista, dolarii și ardelenii” și „ Pruncul, petrolul și ardelenii”.

„Acest splendid Rășinari”

Imediat ce treci de intersecția cu drumul spre Poplaca, ți se dezvăluie privirii „acest blestemat, acest splendid Rășinari”, cum spunea Emil Cioran, într-o scrisoare adresată unui amic din copilărie.

Răşinariul este cea mai mare comună din Mărginimea Sibiului. Este situată la confluenţa râului Steaza cu pârâul Sibişel, la o altitudine de 573 de metri. Localnicii spun că numele localității provine de la o veche îndeletnicire a oamenilor locului: culesul rășinii de brad, arbore care crește pe culmile munților din jur. În anul 2002, la ultimul recensământ, localitatea număra peste 5.500 de locuitori.

Strada cu numele tatălui

„Creştinul se naşte muritor şi moare nemuritor”, spunea scriitorul în cartea „Lacrimi și sfinți”. Tot așa părea și locul său de baștină. Drumurile care străbat localitatea cu „parfum” de Cioran sunt pietruite. Pe mijlocul satului trece pârâul Sibișel, de-a lungul căruia sunt aliniate casele care păstrează, cu o sfințenie aparte, aceleași trăsături arhitecturale ca în secolele trecute.

Casa natală e particulară

Pe peretele casei în care a văzut lumina zilei filozoful se află o placă memorială, iar un bust din ipsos amintește localnicilor despre fostul lor consătean. O placă metalică ne arată că pe acolo trece strada Preot Emilian Cioran, tatăl scriitorului. Nu este casa memorială. „Sunt niște rude îndepărtate care nu mai locuiesc aici, dar mai vin în fiecare vară”, ne-a spus Adrian Grigore, un om al locului. Aproape la fiecare răscruce de drumuri am întâlnit o fântână sau o troiță, unele dintre ele realizate la sfârștul secolului XIX, adevărate opere de artă. Lângă Biserica ortodoxă „Sfânta Treime”, zidită între anii 1805 și 1815, este înmormântat fostul mitropolit al Ardealului, Andrei Șaguna, canonizat pe data de 29 octombrie 2011. În fața Căminului Cultural, vechi din anul 1926, de-o parte și de alta a intrării se află bustul lui Emil Cioran și al lui Octavian Goga, în amintirea celor doi iluștri scriitori care au venit pe lume în această comună.

Personalități născute în Rășinari

Rașinariul este locul de naștere al cărturarului Sava Popovici Barcianu (1814 - 1879), al medicului și exploratorului Ilarie Mitrea (1842 - 1904), unul din fondatorii Muzeului Antipa, din București, al naturalistului Daniel Popovici Barcianu (1847 - 1900), al profesorului Traian Bratu (1874-1940), al poetului Octavian Goga (1881 - 1938), al scriitorului Corneliu Lubinschi Dragoman (1914 - 1999) și al filozofului Emil Cioran (1911 - 1996).

Scrisoare către Noica: „Ce folos că am părăsit Coasta Boacii?”

Viorica Dancila, SAH la Dragnea! Declaratiile care o pot arunca afara din guvern

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI