Satele pustii din Munții Hunedoarei. Abandonate de locuitori, dar inaccesibile cumpărătorilor

Sursa foto: Captura video

Satele pustii din Munții Hunedoarei se confruntă cu un paradox. Deși au fost abandonate de localnici, din cauza condițiilor improprii de locuit, casele de aici sunt inaccesibile turiștilor interesați.

Mai multe sate din zona de munte a județului Hunedoara au fost abandonate de locuitori. Aceștia au preferat să se munte în alte zone, de regulă la oraș, unde beneficiază de condiții mai bune de trai. Cu toate acestea, deși casele au fost abandonate, prețurile se mențin la un nivel prea ridicat.

Sursa foto: Facebook

Satele pustii, atractive pentru turiști

În munții Hunedoarei sunt mai multe sate de munte, în zone pitorești, atractive pentru turiștii care vizitează locurile. Oamenii sunt atrași de satele pustii și, mai ales, de căsuțele arhaice. Sunt mulți cei care ar dori să le cumpere și să le transforme, însă prețurile nu sunt deloc accesibile. Astfel găsirea unei gospodării abandonate la o valoare convenabilă necesită un efort mult prea mare.

O mare problemă este legată de drumurile de acces, greu practicabile, iar o alta este lipsa utilităților. Nu există rețele de apă sau canalizare, iar multe locații nici măcar curent electric. În cazuri fericite, unii au apelat la panouri solare.

Sunt zeci localități locuite de doar câteva familii de vârstă înaintată. Oamenii au rămas aici, în vreme ce tinerii au ales să meargă la oraș. În unele dintre satele pustii din Munții Metaliferi, Poiana Ruscă sau ai Orăștiei, au mai rămas câte unul sau doi vârstnici.

Alte case mai sunt folosite, uneori, în vacanțe, câteva zile într-un an. Dar cele mai multe dintre locuințele din satele pustii sunt cu lacătul pe poartă de vreme îndelungată. Nici nu se mai cunosc proprietarii, dat fiind că unii s-au stins de bătrânețe, iar urmașii sunt plecați de multă vreme.

Sursa foto: Facebook

Preurile prea mari îndepărtează clienții

În ultimii ani, satele pustii din Hunedoara au atras atenția turiștilor. Mulți amatori de drumeții bat potecile munților și rămân surpriși de ce întâlnesc aici. De unde și interesul românilor și chiar a unor străini pentru aceste case. Sunt atrași de aspectul arhaic al zonei, dar și de peisajele care îți taie respirația. Cu toate acestea, cei care doresc să cumpere case în zonă întâmpină mai dificultăți.

În satele pustii din zona de munte a Hunedoarei, deși greu accesibile, lipsite de utilități și depopulate, prețurile caselor au explodat în ultimii ani.

În comuna Bătrâna din Hunedoara mai locuiesc vreo 80 de oameni. Ultimii 30 de kilometri ai drumului de acces spre centrul comunei, traversează o pădure și nu sunt asfaltați. Este drept că primăria din acest sat din Munții Poiana Ruscă a are ulițele asfaltate. Iar în zonă a fost trasă apa curentă. În celelalte sate componente, însă, Piatra, Fața Roșie și Răchițaua apa și rețeaua de elctricitate nu au mai ajuns.

Locul este vizitat de turiști, iar prețurile proprietăților a crescut destul de mult, în unele cazuri nejustificat.

„O casă în apropiere de primărie se vindea cu 40.000 euro. Pe o altă casă, la roșu, s-a cerut 75.000 de euro”, relata primarul Radu Herciu din comuna Bătrâna din Hunedoara citat de Adevărul.

Sursa foto: Facebook

Prețurile caselor din satele pustii au explodat

Prețurile pentru unele proprietăți, au pornit de la 30.000 de euro, în satul Poiana Răchițelii, din Ținutul Pădurenilor, într-o zonă de munte izolată. Iar în satul Bunila, pentru o casă cu teren prețul pretins ajunge la 60.000 de euro. Într-o altă localitate, Govâjdia, unii proprietari au solicitat chiar și 150.000 de euro pe o casă.

Pe de altă parte, cei interesați de proprietăți în satele pustii se confruntă și cu alte situații. În unele zone, satele au fost cumpărate cu totul, case și terenurile aferente. Iar noii proprietari fie le-au transformat în sate turistice, pentru vacanță, fie în pășuni pentru animale.

Sunt sute de hectare care au fost transformate în pășuni, iar animalele se plimbă printre casele vechi ce stau să cadă.

În satul Alun, locuit de vreo 5–6 oameni, multe case au fost cumpărate de același proprietar, povestesc localnici, iar cei care doresc să se stabilească aici au șanse infime să mai găsească proprietăți de vânzare. Sunt multe case cumpărate, „la pachet”, de cetățeni străini care au dorit să transforme zona, din punct de vedere turistic. Mulți nu s-au mai întors, nici măcar în vacanță, iar acest lucru s-a datorat și lipsei utilităților și a căilor de acces.

S-a întâmplat în satul Grohot din Munții Apuseni. Cumpărate de câțiva ani pentru a fi recondiționate, au mai fost vizitate de noii proprietari extrem de rar, povestesc oamenii.