Șase scenarii pentru războiul din Ucraina. Detronarea lui Putin și Al Treilea Război Mondial, luate în calcul

Sursa: Dreamstime.com

Putin a fost locotenent-colonel KGB, ceea ce îi permite să știe cum să călătorească, unde să locuiască sau ce să mănânce pentru a preveni orice atac. Ceea ce s-a presupus a fi o invazie trecătoare a Ucrainei este deja pe cale de a împlini două luni, situație care a depășit orice prognoză, inclusiv pe cea a președintelui rus însuși, care nu se aștepta să se confrunte cu acerba opoziție ucraineană, conform publicației Cope.

Extinderea conflictului face dificil să se întrevadă cum și care ar putea fi finalul acestuia, deoarece se deschide o gamă largă în care variabila actuală joacă un rol crucial. Rafael López del Rincón, autor a numeroase articole despre geopolitică și strategie digitală, care a lucrat în Departamentul de Relații Ruso-Americane la Consiliul pentru Afaceri Mondiale din Saint Louis (SUA), ia în considerare șase scenarii posibile.

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina

„În primul, Rusia câștigă repede războiul. În al doilea, războiul se înrădăcinează și se prelungește mai bine de jumătate de an. În al treilea scenariu, Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei. În al patrulea, se ajunge la o soluție diplomatică care satisface atât Rusia, cât și Ucraina și Occidentul. În al cincilea, președintele Putin este detronat intern. În al șaselea, Al Treilea Război Mondial". Totul fără a uita eventualele „combinații" dintre scenarii.

Pentru expert, după ce Putin „a dus economia rusească și rubla în pragul prăpastiei și a transformat Rusia într-o națiune paria la nivel internațional, o înfrângere în mâinile Ucrainei nu ar rămâne nepedepsită la nivel intern".

Rusia, avertizează López del Rincón, „nu permite înfrângerile militare, iar o răsturnare internă a unui lider care este la putere de 22 de ani și care a devenit inamicul numărul unu din lume, s-ar putea încheia doar cu asasinarea lui", avertizează el.

Dar de ce Rusia nu permite înfrângerile militare? „Fiecare dintre marile înfrângeri ale Rusiei într-o conflagrație de război din ultimele două secole a adus o schimbare politică radicală".

López del Rincón amintește că din cauza războiului din Crimeea (1853-1856) „împăratul Alexandru al II-lea a fost nevoit să întreprindă o reformă liberală, care își are originea în eșaloanele superioare și, în cele din urmă, a fost asasinat de un revoluționar". De asemenea, că „prima revoluție rusă din 1905 a fost o consecință a înfrângerii Rusiei în războiul ruso-japonez din 1904 și 1905" sau că „dezastrul rusesc din Primul Război Mondial a culminat cu abdicarea țarului Nicolae al II-lea și Revoluţia Bolșevică".

Măreția Rusiei se dovedește prin sacrificiul populației sale

Rusia are o tradiție lungă și bogată de lideri autocrați; ţarii. „Ei dețineau puterea cu o mână de fier și cu cât erau mai beligeranți și îngrozitori – de la Ivan cel Groaznic până la Stalin – cu atât erau mai populari în rândul populației".

În opinia sa, acest „sacrificiu" al poporului rus, obligat să renunțe la libertățile individuale, nu este gratuit. „Are în contrapartidă creșterea măreției, prestigiului și teritoriilor Imperiului Rus". Și, în caz contrar, poate plăti scump pentru asta, „cu o schimbare politică drastică și, adesea, cu vărsarea sângelui țarului".

López del Rincón nu crede că este „posibil" ca Putin „să se retragă pașnic din politică pentru a se dedica trăirii unei vieți bune la Nisa sau Marbella, de parcă ar fi doar un alt oligarh". De aceea, "este preocupat obsesiv de propria sa siguranță și de controlul potențialilor săi rivali".

Cercurile de securitate care-l protejează pe Putin

Nu trebuie uitat că Putin a fost locotenent-colonel KGB , așa că această experiență „îi oferă un avantaj în prevenirea atacurilor împotriva lui".

În acest scop, Serviciul de Securitate al Președinției Ruse, care este responsabil pentru protejarea atât a lui Putin, cât și a familiei sale, precum și a altor politicieni relevanți „se organizează în acte publice în patru cercuri concentrice". „Primul cerc de securitate, și cel mai apropiat, este cel al bodyguarzilor săi. Al doilea este format din agenți infiltrați incognito în rândul publicului. Al treilea are misiunea de a înconjura publicul pentru a bloca orice potențial atac al persoanelor suspecte. Al patrulea este cel mai mare și este alcătuit din lunetişti aflați la o distanță mai mare pe acoperișurile clădirilor din jur".

În plus, Putin „nu călătorește niciodată cu elicopterul, ci în convoaie masive de vehicule terestre blindate". De asemenea, „dronele care ar putea fi în spațiul aerian sunt blocate".

După cum a subliniat Mark Galeotti, expert rus în securitate și director la Mayak Intelligence, „Putin trăiește foarte izolat. Cercul de oameni din jurul lui s-a micșorat drastic" de la pandemia de Covid-19. Pentru a-l vedea personal pe Putin, „este obligatoriu să treci de o carantină de două săptămâni, un examen medical și să efectuezi în mod regulat teste PCR, printre alte măsuri".

Putin are o grijă deosebită cu alimentele pentru a evita otrăvirea. Pentru a face acest lucru, el are „degustători personali și chiar și gărzile de corp ajută la pregătirea mâncării". La evenimente publice sau în excursii, „Putin își aduce propria mâncare și băutură. Și, la nivel electronic, smartphone-urile sunt interzise în Kremlin".

Rafael López Rincón nu vede opțiuni pentru încercările oligarhilor de a-l detrona pe Putin, nu "din lipsă de dorință", ci pentru că „le lipsește capacitatea de a o realiza cu succes". Tocmai, „oligarhii care nu se mai află în închisoare sau în exil sunt supuși unei supravegheri cât mai mari, pentru care o mișcare greşită înseamnă moartea lor".

În cazul „puţin probabil" în care Putin ar putea fi detronat, „ar apărea un scenariu foarte volatil și instabil, care ar putea duce la un război civil între diferiți siloviki și oligarhi pentru puterea în Rusia" a conchis López del Rincón, informează Rador.