Sarkozy şi Hollande, la comemorarea genocidului armean

Cei doi candidaţi pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, au asistat ieri la Paris la comemorarea genocidului armean din 1915 şi au confirmat angajamentul lor de a adopta rapid un proiect de lege incriminând negarea lui.

Consiliul constituţional a cenzurat la 28 februarie o lege votată luna precedentă de Parlamentul francez care penaliza negarea genocidului din 1915. Consiliul a considerat legea contrară libertăţii de exprimare. Votarea acestei legi de parlamentari de toate convingerile, de stânga şi de dreapta, a avut ca rezultat o discordie uriaşă între Paris şi Ankara. Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe preşedintele Sarkozy de ”căutare de câştig electoral utilizând ura faţă de musulmani şi turci”. Imediat după ce decizia Consiliului constituţional a fost cunoscută, Nicolas Sarkozy a promis un nou text.

Comunitatea armeană din Franţa numără în prezent circa 600.000 de membri, mai ales în regiunile pariziană şi a Marsiliei.

Circa 1,5 milioane de armeni, bărbaţi, femei şi copii, au fost masacraţi, potrivit istoricilor, în Anatolia între 1915 si 1917.

Turcia recunoaşte că nu mai mult de 500.000 de armeni au murit în timpul luptelor şi deportării lor forţate în Siria sau Liban, pe atunci provincii otomane, dar respinge orice intenţie de exterminare.

Printre altele, informează AFP, mii de armeni au defilat marţi în Armenia şi Liban, dar şi în Israel, pentru a comemora 97 de ani de la masacrele armenilor sub Imperiul Otoman, un genocid potrivit Erevanului, dar un termen respins de Turcia.

De asemenea, preşedintele american Barack Obama a cerut marţi o ”recunoaştere deplină, sinceră şi corectă a faptelor”.

Denunţând masacrele armenilor sub Imperiul Otoman ca fiind ”una dintre cele mai grave atrocităţi ale secolului XX”, Obama nu a utilizat totuşi termenul de genocid, dar a chemat implicit Turcia să-şi recunoască rolul.