Sârbii vor realiza o hologramă a podului lui Apolodor din Damasc

Sârbii vor realiza o hologramă a podului lui Apolodor din Damasc

O echipă de arheologi şi de ingineri sârbi şi-a propus să realizeze până în 2012 un sistem care să proiecteze peste Dunăre holograma podului construit în timpul împăratului roman Traian, a precizat directorul acestui ambiţios proiect, Miomir Korac, scrie AFP, citată de Agerpres.

Proiectul reprezintă o replică la scară mai mică a podului original și va avea o lungime de aproximativ 150 - 200 de metri. „Vom instala (pe Dunăre) o serie de pompe care vor propulsa în aer o perdea de apă pe care o serie de lasere vor proiecta imaginea podului”, a explicat Miomir Korac.

În afara acestui sistem, în apropierea capului de pod de pe teritoriul Serbiei va fi instalată şi o machetă la scară a podului, cu lungimea de aproximativ 50 de metri.

„A venit timpul să restaurăm acest sit. La momentul construcţiei sale era o adevărată minune a lumii, iar obligaţia noastră este de o repune în valoare”, a mai adăugat el.

Restaurarea acestui sit face parte dintr-un proiect mai larg de restaurare a siturilor antice din Serbia ce poartă denumirea Itinerarium romanum Serbia. Acest proiect ce va costa 13 milioane de euro este susţinut financiar de Banca Europeană pentru Investiţii şi de un consorţiu de bănci europene. Podul lui Traian, ridicat între 103 și 105 sub îndrumarea arhitectului grec Apolodor din Damasc, a avut rolul de a susține campania romană în Dacia. Podul, care avea peste un kilometru lungime, unea malurile Dunării în apropierea locurilor unde azi se află orașul românesc Drobeta Turnul Severin, respectiv cel sârb, Kladova. Podul a fost distrus în timpul retragerii aureliene. Un picior al podului, aflat pe țărmul românesc, este în prezent în stare de degradare și e gata să se prăbușească.

Ne puteți urmări și pe Google News