Sărbători pe rit vechi, cu ninsori, în Republica Moldova
- Nicolae Comănescu
- 4 ianuarie 2024, 07:43
În Republica Moldova se anunță sărbători, pe rit vechi, cu precipitații. Va ninge în majoritatea regiunilor țării, după cum anticipează specialiștii meteo.
Cetățenii din Republica Moldova ar putea avea parte de sărbători, pe rit vechi, cu zăpadă. Sunt mari șanse să ningă de Crăciun, după cum preconizează meteorologii.
Conform estimărilor ce au fost făcute de către specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în perioada 7-8 ianuarie vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Iar asta se va întâmpla pe tot teritoriul țării.
În Republica Moldova se anunță sărbători pe rit vechi, cu ninsori. Ce spun meteorologii
În ziua de Crăciun, meteorologii prognozează temperaturi de 1 grad Celsius, iar luni, a doua zi de Crăciun temperatura va coborî până la o minimă de -6 grade Celsius.
Începând cu data de 9 ianuarie vremea se va răci simțitor, iar temperaturile vor indica în jur de -11 grade Celsius, după cum anunță jurnaliștii de la tv8.md.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a mai anunțat, la începutul anului, că în luna ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova se prevede o temperatură medie a anului „peste valorile normei”. Între timp, potrivit rezultatelor analizei materialelor sinoptice și climatice, cantitatea precipitațiilor va fi „apropiată de mediile multianuale”.
Potrivit meteorologilor, temperatura medie lunară a aerului, pentru luna ianuarie 2024, se prevede peste valorile normei, norma fiind de -2 și -4°C în această perioadă.
Ce caracteristici va avea vremea, în Republica Moldova, în zilele următoare
Pe de altă parte, se așteaptă ca în prima lună a anului cantitatea precipitațiilor să fie apropiată de mediile multianuale, norma fiind de 25 – 40 mm.
În România, temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 14 grade. În regiunile intracarpatice vor fi înnorări în general persistente şi vor fi perioade în care va ploua, iar în sud şi est cerul va fi temporar noros şi numai pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe. Dimineaţa, în depresiunile din estul Transilvaniei, izolat se poate forma polei.
În zona de munte vor fi precipitaţii pe arii extinse, moderate cantitativ în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali (10...20 l/mp), predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini mai mari de 1700 m şi lapoviţă şi ninsoare cu depunere de strat nou de zăpadă. Vântul va prezenta intensificări la munte, în general cu viteze de 60...70 km/h, iar în zona înaltă a Munţilor Apuseni şi a Carpaţilor Orientali rafalele vor depăşi 90....100 km/h, dar la cote mai reduse (40...50 km/h) şi în zonele joase din nord-vest, centru şi est. Dimineaţa, izolat, îndeosebi în sud vor fi condiţii de ceaţă.