Evenimentul Zilei > Actualitate > Saramura cu peşti putreziţi la Iaşi
Saramura cu peşti putreziţi la Iaşi

Saramura cu peşti putreziţi la Iaşi

Localnicii din comuna Focuri, judeţul Iaşi, mănâncă de două zile peşti morţi rămaşi pe fundul unui iaz secat de ţigani. Mai mult, localnicii au şi vândut peşte cu 2,5 lei kilogramul

De vineri, localnicii din comuna Focuri au început să se aprovizioneze şi chiar să vândă, la marginea drumului, peşti care au murit în urma unui iaz secat. Sătenii încarcă leşurile de peşte în căruţe şi ori îl consumă prăjit ori îl conservă, marinat. „Mai mişca atunci când l-am luat. Îl punem la marinat şi e bun să îl mâncăm”, a declarat unul dintre localnici, pentru www.bzi.ro.
Proprietarul iazului susţine ca este în conflict cu localnicii şi că acestia sunt vinovaţi pentru haosul creat şi ca el n-are nicio legătura cu faptul ca iazul a fost secat şi tot pestele s-a transformat în hrana pentru pasari şi oameni. „Au venit cei de la Administraţia Bazinală de Ape Prut-Barlad să facă verificari şi mi-au spus ca iazul necesita reparaţii iar termenul limită este până în luna noiembrie. Eu n-am nicio vină. Ţiganii sunt cei care au dat drumul la iaz şi au început să care toţi peştii cu carutele. Au venit într-o seara si au intrat pe proprietate când nu era paznicul. Am facut sesizare la poliţie şi acum şeful de post face cercetari. Am mai avut probleme cu ei, mi-au rupt gardurile de mai multe ori şi au folosit pistoale ca să intre să dea drumul la peşte”, a declarat Virgil Guriţă, administratorul firmei SC UniConstruct SRL.
Pericol uriaş de toxiinfecţie alimentară
Primarul din Focuri confirmăşi el varianta proprietarului. „Am inteles ca localnicii din satul Fântanele au început să care peştele cu cărutele, dar acum nu a mai rămas decât o cantitate foarte mica pe care o vom îngropa sau incinera pentru ca oamenii să nu mai care peştele mort şi să se îmbolnăvească. Paguba este a domnului proprietar care a investit o sumă mare în construirea iazului iar acum a ramas fara peşte”, spune Vasile Macovei, primarul comunei Focuri, pentru aceeaşi publicaţie.
„Îi atenţionăm pe oamenii de acolo că este periculos să consume peştele care este mort deja. Daca peştele a stat în soare, pe uscat, este toxic şi poate duce la toxinfecţii alimentare şi chiar la decesul oamenilor. De aceea, consumul de peste mort este total interzis”, atenţionează dr. Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iasi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: