Sărăcia și performanțele la Bacalaureat. Zonele cele mai dezavantajate

Examen. Sursa foto: EvZ

Diferența majoră dintre rata de promovare a Bacalaureatului la liceele tehnologice și cea de la liceele teoretice, de 30%, stârnește îngrijorare. Harta sărăciei arată accesul mai modest al copiilor din categoriile vulnerabile la o educație de calitate.

Dintr-un total de 355 de licee cu profil tehnologic din România, 166 se află în mediul rural. Concret aproape unu din doi elevi care frecventează aceste unități de învățământ trăiește și învață în mediul rural, arată datele unui studiu al organizației Salvați Copiii România. Aceste licee însumează 80% din totalul liceelor aflate în comune.

6% din elevii liceelor tehnologice nu s-au prezentat la examen

Datele Ministerului Educației arată că, dintre elevii liceelor tehnologice înscriși la examen, un procent de aproape 6% nu s-au prezentat, în timp ce dintre elevii filierei teoretice au absentat doar 0,9%. Totodată, ratele de promovare arată o diferență de 30%, diferență aproape constantă în timp.

Analizând datele Ministerului Educației cu privire la performanțele elevilor în cadrul examenului de Bacalaureat 2023, se poate observa că există o legătură directă între sărăcie și performanțele slabe înregistrate de elevi în anumite regiuniale țării. Constatarea e evidentă dacă se compară rezultatele examenului cu hartaSaracenii care delimitează statistic regiunile de dezvoltare ale României.

Deși corelațiile nu sunt la fel de concludente ca în cazul comparării cu rezultatele Evaluării Naționale, ele rămân semnificative în analiza informațiilor despre Bacalaureatul din acest an, în special în regiunile din sudul și centrul României.

Regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia au cea mai mică rată de promovare

Concluziile sunt clare pentru regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, cu rate ridicate ale riscului de sărăcie și excluziune socială(44,7%, respectiv 37,1%), în special în mediul rural. În aceste regiuni, doar 75,68%, respectiv 73,91% au promovat examenul de Bacalaureat, la distanță de media națională de 80,5% sau de performanțele elevilor din Capitală (84,5%), regiunile Nord-Vest (80,63%), Nord-Est (80.83%), respectiv Sud-Est (82,57%).

Situația din județul Ilfov (fără a lua în calcul Capitala) arată probleme serioase de promovabilitate la licee, vorbind fiind cea mai scăzută rată la nivel național – 59%.

La polul opus se află București, unde 84,5% de elevi care au obținut rezultate bune sau foarte bune . În ordinea performanțelor, urmează alte trei regiuni: Sud-Est (82,57%), Nord-Est (80.83%) și Nord-Vest - cea mai dezvoltată regiune din punct de vedere economic, după Capitală - (80,63%).

Sursa foto: arhiva EVZ

Analizând situația promovării la filiera tehnologică, aceleași două regiuni din sudul țării (Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia) sunt codașe la promovare, doar 3 din 4 copii obținând media generală de cel puțin 6 (73,91% și 75,68%).

Județul Ilfov se înscrie din nou printre cele mai puțin performante județe (35,7), fiind depășit de județele Călărași (35,2%), Covasna (27,9%) și Teleorman (25,9%). La polul opus, pentru acest tip de educație, București înregistrează o rată de 71%.

Regiunea Sud-Est concurează Capitala

De remarcat că, deși regiunea Sud-Est este considerată în ultimul deceniu ca fiind cea mai săracă regiune din România și una dintre cele mai dezavantajate economic din UE, aceasta înregistrează, după București, rezultatele cele mai bune la datele generale de promovare.

Situația statistică aparent paradoxală poate fi explicată prin diferențele majore între centrele economice și sociale solide, precum Galați, Constanța, și mediul rural din județele respective.

În alte județe ca Teleorman, Giurgiu, Covasna, Vaslui, Olt, Ialomița, Călărași, Harghita ori Ilfov, ale căror capitale nu excelează economic, situația promovării pentru zona tehnologică este critică, doar unul din trei copii care s-au prezentat la examen reușind să obțină promovarea, conchide analiza Adevărul.