Prima țară ce introduce săptămâna de lucru de patru zile cere păstrarea salariilor la același nivel

Prima țară ce introduce săptămâna de lucru de patru zile cere păstrarea salariilor la același nivel Cum îți dai seama că a venit momentul să-ți schimbi locul de muncă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Introducerea săptămânii reduse de lucru, de patru zile, este un subiect dezbătut în multe state dezvoltate. Economiști, patroni, politicieni sindicaliști, discută despre această posibilitate, cu argumente pro și contra. Există mai multe scenarii de lucru pe acest subiect.

Săptămâna redusă de lucru a fost reglementată și urmează să fie introdusă, nu în Europa, ci într-un stat din Caraibe. Angajații vor lucra patru zile, în loc de cinci, și vor primi același salariu.

Săptămâna redusă de lucru, proiect pilot în Dominica

Companiile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un proiect pilot destinat reducerii timpului de lucru. Săptămâna redusă de lucru, de patru zile, nu va implica, însă, și reducerea salariilor, după cum relatează The Guardian.

Proiectul urmează să fie lansat în luna februarie și va avea o durată de șase luni. În funcție de rezultate, guvernul dominican, va hotărâ dacă îl va continua. Săptămâna redusă de muncă va avea 36 de ore, iar nu 44. așa cum are în prezent. Angajații vor merge la muncă de luni până joi, urmând să se bucure de un weekend mai lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acordă prioritate oamenilor (proiectul pilot privind săptămâna redusă de muncă - n. red.), îmbunătățindu-le sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a spus ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Proiectul pilot implementat de companiile locale

Mai multe companii care își desfășoară activitatea în Republica Dominicană și-au dat acordul pentru a participa la proiectul pilot. Printre cei ce vor implementa săptămâna redusă de lucru se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină. A fost implicată și compania electrică EGE Haina dar și IMCA, un producător de echipamente grele.

Săptămâna redusă de lucru a fost implemntată și de agenția națională de asigurări de sănătate a guvernului.

Rezultatele acestui proiect pilot vor fi evaluate de o universitate locală. Analiza urmărește, inclusiv, schimbările legate de starea de sănătate a angajaților și relația dintre muncă și viața lor personală.

În prezent, lucrătorii din cadrul companiilor din Republica Dominicană lucrează opt ore în fiecare zi a săptămânii și alte patru sâmbăta. Companiile sunt libere să distribuie orele după așa cum consideră de cuviință. Singura condiție impusă de legislația muncii este ca un lucrător să nu depășească 44 de ore pe săptămână.

Săptămâna redusă de muncă în Europa

Introducerea săptămânii reduse de muncă este un subiect de dezbatere și la nivelul Uniunii Europene. Mai multe state iau în considerare o astfel de ipoteză. Susținătorii propunerii cred că lucrătorii ar fi mai eficienți dacă ar lucra mai puține zile pe săptămână. Pe de altă parte, apar discuții cu privire la profitabilitatea companiilor.

Marea Britanie a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat, la acea vreme, cel mai mare proiect-pilot din lume pentru săptămâna redusă de lucru, de patru zile. Rezultaltele obținute au fost considerate pozitive. Măsura nu a fost introdusă, însă, pe scară largă.

De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă. În Chile, parlamentarii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.