Săptămână de foc în Parlament. Bugetul, luat la forfecat de Opoziție și Coaliție

Săptămână de foc în Parlament. Bugetul, luat la forfecat de Opoziție și Coaliție

Comisiile parlamentare ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit, ieri, pentru a dezbate proiectul bugetului de stat pe 2019. Majoritatea coaliției de guvernare este una fragilă, PSD-ALDE are doar 8 voturi în plus față de Opoziție, în situația în care UDMR va vota „împotriva” proiectului de buget sau se va abține. Mai mult decât atât, în Camera Deputaților, coaliția de guvernare a pierdut majoritatea din cauza „migrărilor” către Pro România (partidul lui Victor Ponta). Ceea ce îi oferă siguranță lui Liviu Dragnea este majoritatea de la Senat, unde coaliția PSD-ALDE are în continuare 12 membri în plus.

Comisiile de specialitate și-au început activitatea, ieri, la ora 15:00. Primul minister care a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate reunite a fost Ministerul Comunicațiilor și Societăților Informaționale, fiind votat cu 12 opțiuni „pentru” și 5 „împotrivă”, fără niciun amendament depus.

Nemulțumiri față de forma inițială

Chiar dacă cei mai vocali în criticarea proiectului de buget au fost parlamentarii Opoziției, nemulțumiri au existat inclusiv din partea Puterii. Însuși Liviu Dragnea și-a exprimat dezacordul privind creșterea bugetelor tuturor serviciilor (SRI, SIE, STS și SPP) și a depus un amendament în care 450 de milioane de lei au fost tăiați din bugetul serviciilor și alocați către proiectul dedicat alocării vitaminei D către copii.

3.000 de amendamente de la PMP

În ceea ce privește Opoziția, liderul PMP, Eugen Tomac, a anunțat cu o zi înainte de începutul dezbaterii asupra proiectului bugetului că partidul său va depune 2.500 de amendamente, toate inspirate din „promisiunile PSD”. „Tocmai am încheiat pregătirea celor aproximativ 2.500 de amendamente ale PMP la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. La fel ca anul trecut, acestea sunt ale celor care îndrăznesc să ne mintă de ani buni, realitatea fiind din ce în ce mai îngrijorătoare. Este un buget al recesiunii, un buget care nu soluţionează niciuna dintre problemele mari ale României”, a scris, duminică, pe Facebook, Eugen Tomac.

Cu toate cele declarate de Eugen Tomac și în ciuda faptului că la ora scrierii acestui articol s-au depus în total 3.000 de amendamente, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a declarat pentru Evenimentul zilei că speră ca joi sau vineri, cel târziu, toate amendamentele să fie dezbătute, iar forma finală a bugetului va fi adoptată. Membrii PMP nu au avut doar poziții critice la adresa proiectului de buget, ci au venit inclusiv cu inițiative. De pildă, deputatul Marius Pașcan a cerut alocarea unor sume pentru achiziţionarea casei părinteşti a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, pentru amenajarea unui muzeu și alocarea de resurse unor lucrări pentru 50 de biserici de lemn.

Obiectivele PNL și USR

Nici liberalii nu sunt cu mult în urma celor din PMP la capitolul numulțumiri. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a explicat pentru Evenimentul zilei principalele domenii în care liberalii vor depune amendamente:

„Așa cum știți, amendamentele noastre vizează Educația și aici avem realocările bugetare pentru programul afterschool în toată țara și realocările pentru școlile profesionale. Pentru Sănătate vom urmări asigurarea finanțării pentru cofinanțarea proiectelor de la spitalele regionale din Iași, Craiova și Cluj, adăugând și creșterea alocărilor bugetare pentru medicina de familie. Pentru infrastructură vom depune amendamente pentru finanțarea autostrăzilor Unirii-Ungheni, Iași-Tg. Mureș, Sibiu-Pitești, Comarnic-Brașov, centura Capitalei și drumul expres Craiova-Pitești. În administrația locală vom avea grijă ca decontarea cheltuielilor pentru protecția copilului și a persoanelor cu handicap să fie până la 90 % din bugetul de stat. Alianța PSD-ALDE urmărește să pună aceste cheltuieli în cârca primăriilor, care ar reprezenta un efort de 6,4 miliarde de lei. O astfel de sumă ar duce la falimentarea multor primării. Iar pe social, urmărim indexarea pensiei la 9 %, conform legii în vigoare, creșterea contribuției pentru pilonul 2 de pensii la 5 % din salariul burt, față de la 3,75 % și dublarea alocațiilor pentru copii. Foarte important, ne vom gândi care este formula cea mai potrivită pentru subvenționarea partidelor. Considerăm că suma alocată acum este prea mare”, a declarant, ieri, pentru Evenimentul zilei, Ionel Dancă.

Și USR s-a înscris în această luptă pentru buget, anunțând pe Facebook că îi așteaptă „o săptămână în care trebuie să luptăm pentru a repara bugetul irealist al Guvernului, dar mai întâi să recapitulăm în câteva minute o parte din titlurile săptămânii care a trecut”.

Așteptările instituțiilor statului din bugetul pe 2019

Pentru a le putea fi îndeplinite nevoile, în cadrul proiectului de buget, instituțiile statului și-au publicat prioritățile de investiție. Administrația prezidențială urmărește reabilitarea Palatului Cotroceni și modernizarea infrastructurii IT. Solicitări asemănătoare vin și din partea Senatului, Curții Constituționale și din partea Înaltei Curți de Casație și Jusțiție. Realizarea lucrărilor de reparații capitale reprezintă una dintre prioritățile Senatului. În domeniul IT, atât CCR, cât și ICCJ, urmăresc înlocuirea vechii infrastructuri cu una mult mai modernă. Pe lângă această problemă, Curtea Constituțională dorește și achiziționarea unor piese de mobilier și aparate de climatizare. Legat de „Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, instaurat în România, în perioada 1945- 1989” se urmărește întocmirea unor arhive proprii și a dosarelor de arhivă pentru revoluționarii din decembrie 1989. De asemenea, ministerul Mediului dorește să investească în consolidări și intervenții, pentru a apăra populația de inundații

Ne puteți urmări și pe Google News