Șantajarea bucureștenilor cu frigul în case ascunde o afacere

Șantajarea bucureștenilor cu frigul în case ascunde o afacere

Nu există început de toamnă fără ca bucureștenii să nu fie amenințați de autorități că vor rămâne fără căldură în prag de iarnă, din cauza datoriilor

An de an, bucureștenii sunt luați de fraieri. Deşi muncesc pe brânci pe salarii mizere doar pentru a-şi plăti datoriile, aceştia riscă să tremure de frig la iarnă în propriile case. Romgaz amenință că va tăia furnizarea de gaze naturale pentru Electrocentrale București dacă aceasta nu prezintă un calendar de stingere a datoriilor până la 15 octombrie. „Azi am fost notificați de către Romgaz că, dacă nu găsim soluții pentru a achita datoria de 305 milioane de lei, o să sisteze furnizarea gazelor începând cu 15 octombrie. Am apobat un material în care, pentru o lună, garantăm cu contractele de furnizare a energiei electrice, după care, pentru un an de zile să ipotecăm anumite acțiuni din cadrul societății”, a declarat Nicolaescu. Acesta a mai precizat că aceste datorii s-au acumulat din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a bugetat în fiecare an la nivelul de a asigura 50% din preţul gigacaloriei. „Bucureștenii sunt conștiincioși și plătesc gazele. Prețul la gaze are două componente: una pe care o plătesc bucureștenii și subvenția pe care o asigură Primăria, de 50%, care a bugetat mai puțin”, a explicat acesta.

Datorii istorice

Electrocentrale Bucureşti asigură încălzirea întregii Capitalei şi a municipiului Constanţa, folosind gaze naturale şi păcură. Anul trecut, ELCEN avea de recuperat nu mai puțin de 3,8 miliarde de lei de la RADET. Proprietarii de apartamente, ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani, vor fi obligaţi să şi le schimbe cu unele mai puţin poluante, dar mult mai scumpe. Potrivit directivei venite din partea Uniunii Europene, care a intrat în vigoare la 26 septembrie, în România vor putea fi vândute doar centralele termice cu condensare. La începutul lunii aprilie, zeci de gălăţeni au rămas fără apă caldă din cauza datoriilor, iar oamenii au fost nevoiţi să îşi cumpere centrale.

„Bomba anului” este, de fapt, o „bombă” anuală

În ultimii trei ani, în pragul sezonului rece, actorii implicați în producerea și distribuția agentului termic încearcă prin anunțuri panicarde să obțină cât mai mulți bani de la Primăria Generală.

2012 - agențiile de știri anunțau că neplata facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei. Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate, iniţiat de primarul Sorin Oprescu şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a fost aprobat atunci de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Prefectura s-a opus și proiectul a picat.

2013 - viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, declara că o măsură de urgenţă va fi aplicată de cei de la ELCEN. Dacă era pusă în practică, bucureştenii rămâneau fără apă caldă pe timpul nopţii. Viceprimarul Nicolaescu susţinea atunci că efectul este o urmare a conflictului creat de lipsa unui sistem centralizat între RADET şi ELCEN, adică între furnizorul de agent termic şi producător. Prin această iniţiativă, acceptată de RADET, bucureştenii nu vor mai avea apă caldă între orele 22.00 şi 5.00, ambele servicii nemaifiind furnizate simultan.

2014 - fostul primar Sorin Oprescu anunța că bu cu reștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură dacă nu se vor achita datoriile ELCEN. El a explicat atunci că soluția pentru deblocarea situației ar fi ca aleșii generali să voteze unirea celor două instituții. Motivul: așa s-ar șterge datoriile istorice, iar apa fierbinte și căldura nu s-ar mai opri. Deși acest lucru s-a aprobat în mai multe rânduri, prefectul Bucureștiului a suspendat- o tot de atâtea ori.

2015 - șeful RADET anunța că locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără căldură la iarnă, din cauza rețelelor vechi de peste 30 de ani și a fondurilor insuficiente alocate de Primăria Capitalei în acest an pentru investiții în sistem. (Virgil Burlă)