Gabriel Cotabiță a demonstrat că, uneori, în viață se întâmplă minuni. La începutul lunii mai, cântărețul a fost găsit fără suflare într-o sală de fitness a unui hotel din Capitală. Medicii de pe Salvare i-au pus diagnosticul de stop cardio-respirator și s-au luptat aproximativ 10 minute să-l resusciteze. Adus la Spitalul de Urgență Floreasca, specialiștii au fost rezervați în ceea ce privește șansele de supraviețuire. Când artistul fusese ridicat din sala de fitness, Scorul Glasgow, metoda standardizată de evaluare a afectării neurologice, indica cifra 3. Cotabiță părea că nu mai are activitate cerebrală. După o lună în comă, când mulți medici nu-i mai dădeau nicio șansă, Cotabiță și-a revenit spectaculos.

Artistul i-a surprins şi pe medicii care-l tratau. Imediat ce s-a trezit din comă, progresele au fost spectaculoase. La o lună de la stopul cardiorespirator, scorul Glasgow era 13, din 15 cât este normal. „Foarte rar, întro asemenea situaţie, atunci când creierul nu a mai avut activitate minute bune, pacienţii au scăpat”, este de părere prof. dr. Constantin Popa.

De cealaltă parte, prof. Alexandru Băjenaru, președintele Societății de Neurologie, spune că artistul a fost bine îngrijit și că „nu este primul caz în care un bolnav își revine spectaculos. Creierul are multe resurse. A avut parte de o îngrijire medicală corectă”.

Șoc la concert

La sfârșitul anului 2010, realizatorul TV Şerban Huidu a suferit un accident pe o pârtie de schi din apropierea staţiunii austriece Innsbruck. A fost internat în stare gravă la un spital din localitate. Realizatorul a fost menţinut în stare de comă indusă, pentru a i se face investigaţii medicale. Cum nu au apărut complicații, românul a fost trimis în țară pentru o lungă recuperare. Sechelele sunt vizibile și astăzi


FOTO: Șerban Huidu. În urmă cu doi ani, după concert, Mihai Câmpineanu, de la Şuie Paparude, a suferit un infarct miocardic. Michi și-a anunțat colegii că are dureri puternice în zona pieptului, apoi s-a prăbușit la pământ. Ajuns la spital, medicii au fost rezervați și i-a fost indusă coma. După ce a ieșit din comă, a fost intubat din nou, deoarece nu putea respira singur. Artistul a fost operat, iar după cinci luni s-a întors pe scenă.


FOTO: Mihai Câmpineanu


Cotabiță, caz celebru de reabilitare timpurie

Gabriel Cotabiță a fost readus la Spitalul Elias, unde urmează un program de reabilitare. „De timpuriu, medicul încearcă să atingă coarda emoțională a pacienților. Acum știm care sunt stimulii care îi fac să fie, pentru scurt timp, treji: că își aud propriul nume, că își văd propria imagine în oglindă dacă au deja ochii deschiși, că simt mirosuri cunoscute, muzica pe care o iubeau, toate fac parte din setul de lucru cu pacienții. Stă la reabilitare timpurie până când rămâne constant, nu mai are potențial de evoluție sau este deja în situația în care poți să-l predai recuperării ulterioare”, spune prof. dr. Dana Boering. Cât de bine își va reveni Gabriel Cotabiță sau dacă își va reveni, este greu de determinat. „Depinde de el, de cine aplică recuperarea, de cât de experimentați sunt cei ce o fac și de ce alte patologii are (n.r.: boli)”, explică și prof. dr. Dafin Mureșanu. (Dana Lascu)