Alegerile din 7 iulie din Grecia au deschis o nouă eră, odată cu victoria partidului Noua Democrație, de dreapta, împotriva coaliției de stânga Syriza.
Un editorial de Maria Polizoidou pentru Gatestone Institute.
Votul a exprimat frustrarea și dezamăgirea poporului grec nu doar față de eșecurile guvernului condus de Syriza, care a răvășit economia și instituțiile statului, dar și față de corupția generalizată și anarhia care au pus stăpânire pe țară.
Noul guvern și-a intrat în pâine părând decis să schimbe radical lucrurile. Noul ministru al Protecției Cetățenilor, Michalis Chrysochoidis, de exemplu, a promis o reformă a forțelor de poliție. El a anunțat că va îmbunătăți eficiența în aplicarea legii, întărind politicile de recrutare, sprijinind unitățile de luptă împotriva crimei organizate și autorizând raziile în așa-zisele „zone interzise”, cum ar fi Exarchia, un cuib al traficanților de droguri, al anarhiștilor și al imigranților ilegali.
Pentru că a venit vorba, noul guvern a transferat „imigrația ilegală” de la Ministerul Politicilor de Migrație la Ministerul Protecției Cetățeanului, tratând această problemă ca pe o amenințare la adresa securității naționale.
Noul guvern a promis reforme economice, inclusiv o drastică reducere a taxelor, încurajarea investițiilor străine și vindecarea rănilor din sistemul de sănătate.
Guvernul condus de Mitsotakis schimbă cu 180 de grade și cursul predecesorilor în domeniul politicii externe, anunțând o întărire a relațiiei cu Statele Unite. Un prim pas care ilustrează această schimbare îl reprezintă recunoașterea lui Juan Guaido ca lider al Venezuelei în locul lui Nicolas Maduro.
O altă măsură este strângerea relațiilor cu Israelul. Există declarații ale unora dintre membrii noului guvern care i-au spus premierului Benyamin Netanyahu că sunt de acord cu mutarea ambasadei Greciei la Ierusalim, după modelul lui Donald Trump.
Totuși, Mitsotakis se confruntă cu opoziția Berlinului și a Bruxelles-ului în intenția sa de a mpri deficitul bugetar.
Totuși, liderii germani și ai Zonei Euro ar putea înțelege două lucruri importante: primul, că Grecia nu mai este condusă de populiștii nesiguri de la Syriza; al doilea, că un deficit mai mare ar putea fi o supapă de siguranță pentru plata datoriei externe.
Grecia are acum un guvern format dintr-un singur partid, bazat pe o largă majoritate parlamentară, ceea ce înseamnă că nu poate fi obligat la compromisiuri cu marxiștii și cu social-democrații. Acest lucru este de bun augur pentru reformele economice și sociale majore plănuite de guvernul Mitsotakis. Acesta merită o șansă acasă și în exterior, pentru a dovedi că deschiderea economiei în paralel cu reprimarea forțelor care amenință democrația greacă poate repara răul uriaș provocat de anii de regim socialist.