Pornind de la celule embrionare, cercetătorii americani au reuşit să creeze celule sangvine, ceea ce deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman.
Crizele de sânge din spitale ar putea lua sfârşit, arată un studiu preluat din revista „Blood“ de publicaţia „Times“. Asta dacă se va reuşi producţia pe scară largă de sânge obţinut din celule embrionare.
În România, nu se fac deocamdată studii prin care să se caute o soluţie la rezolvarea lipsei de sânge, pentru că nu sunt fonduri.
Multe spitale însă au probleme în efectuarea unor intervenţii, întrucât nu există suficienţi donatori. Problemele apar în special în perioada verii, când la centrele de transfuzii vin foarte puţini oameni să doneze sânge.
Potenţial terapeutic imens
Celulele sangvine pot fi cultivate într-un număr mare pornind de la celule suşă embrionare, iar această descoperire ar putea deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman, potrivit unui studiu al companiei americane Advanced Cell Technology (ACT), citat de AFP.
Studiul a demonstrat, pentru prima dată, că celulele sangvine obţinute din celulele suşă embrionare au aceeaşi capacitate de a transporta oxigenul ca şi alte celule ale globulelor roşii, au indicat autorii.
Cercetătorii americani urmăresc să dezvolte mai ales sânge artificial din grupa 0, întrucât aceasta este compatibilă cu orice grupă sangvină. Specialiş tii spun că rezervele pentru acest sânge s-au dovedit a fi insuficiente, în multe unităţi sanitare din lume. Sângele obţinut din celulele stem ar putea elimina riscul transmiterii prin transfuzii a unor boli grave, precum hepatita, HIV-ul, boala vacii nebune şi ar avea un potenţial terapeutic imens.
„Crizele de sânge pun în pericol viaţa multor oameni, care suferă accidente, ori se nasc cu afecţiuni care pot determina pierderi masive de sânge“, spune Robert Lanza, de la Advanced Cell Technology.
Avantajul celulelor embrionare este că ele pot fi multiplicate la nesfârşit.
Celulele trebuie împiedicate să se dezvolte necontrolat
Sângele se împarte în patru grupe, A, B, AB, 0 şi poate fi de tip negativ ori pozitiv. Astfel, o persoană cu grupa A poate furniza sânge pentru o persoană cu grupa A sau AB şi poate primi de la oameni cu grupa A ori 0. Doar grupa 0 poate ajunge la orice pacient, de aceea cercetătorii mizează pe aceasta.
Totuşi, oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă unei mari provocări înainte de a-şi finaliza proiectul. Aceştia trebuie să se asigure că nu se vor dezvolta necontrolat celulele stem, existând astfel riscul de a face cancer.
„Într-un an-doi ne vom lămuri cât se poate face cu aceste celule“, a adăugat medicul Robert Lanza. Cercetătorii trebuie să se asigure, de asemenea, că aceste celule vor fi capabile să transporte oxigen şi să răspundă provocărilor biologice, în aceeaşi manieră ca şi cele naturale.
CRIZĂ LA TRANSFUZII Donările de sânge scad la jumătate vara
În perioada verii, centrele din ţara noastră unde se fac recoltări de sânge suferă acut din cauza lipsei donatorilor. „Dacă, în timpul anului, avem cam 150 de donatori pe zi, vara vin maximum 80 de persoane. Ei nu vin neapărat voluntar, ci îi chemăm cu ajutorul bazei noastre de date. Este destul de greu să colectăm suficient sânge pentru cei care suferă accidente“, menţionează Victor Gutiun, purtător de cuvânt la Centrul de Transfuzii al Municipiului Bucureşti. Şi Centrul de Transfuzii Sangvine din Timişoara se confruntă în această perioadă cu lipsa donatorilor voluntari. Ca urmare, reprezentanţii instituţiei au lansat, ieri, un apel prin care invită timişorenii să doneze sânge.
„De regulă, avem între 80 şi 90 de donatori zilnic, însă vara apar problemele. E foarte cald afară ori oamenii sunt plecaţi în concedii şi, ca atare, nu mai vin să doneze. Astăzi am avut 65 de donatori, ceea ce este foarte puţin“, a declarat Doina Cerna, chimist principal al instituţiei. Cele mai solicitate grupe sangvine în această perioadă sunt 0 pozitiv şi A II pozitiv.