Sange "din plastic"

Sange "din plastic"

In urmatorii zece ani, medicii l-ar putea folosi pentru transfuzii.

Cercetatorii englezi au creat sange artificial, din molecule de plastic. Acesta va putea fi folosit la transfuziile de sange in zonele de razboi si la locul accidentelor, arata publicatia „The Guardian”.

Sangele „din plastic” are consistenta mierii, este mult mai usor de transportat, nu trebuie sa stea la frigider, iar perioada de valabilitate este mai mare decat a celui natural. Sangele poate fi donat oricarei persoane, indiferent de grupa sanguina, subliniaza cercetatorii de la Universitatea Sheffield, care au pus formula la punct.

Printre dezavantaje s-ar numara faptul ca sistemul de aparare al organsimului ar putea respinge acest tip de sange. Sangele „din plastic” este testat deocamdata in laborator, iar cercetatorii apreciaza ca va putea fi folosit pentru transfuzii in urmatorii zece ani. Teste pe oameni, in curand Sangele artificial creat de cercetatorii englezi de la Universitatea Sheffield este format din milioane de molecule de plastic, asemanatoare, ca dimensiune si forma, hemoglobinelor, celulele rosii care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi.

Deoarece moleculele artificiale contin si o substanta naturala, oamenii de stiinta englezi apreciaza ca nu ar trebui sa existe riscuri, odata ce acest sange a fost introdus in organism. „Polimerii (n.r. - compusi chimici) vor fi ignorati de sistemul imunitar”, apreciaza conducatorul studiului, Lance Twyman, citat de publicatia „The Guardian”.

Totusi, acesta nu poate spune sigur care va fi raspunsul organismului in urma transfuziei cu sange artificial. Mai mult, nu e cunoscut nici cat rezista moleculele artificiale in vasele de sange.

Cum pana acum au fost realizate doar teste de laborator, cercetatorii de la Universitatea Sheffield spera sa afle mai multe informatii in urma testelor clinice pe oameni, care vor incepe in curand. Cu toate acestea, se apreciaza ca noul tip de sange va putea fi folosit pentru transfuzii in minimum 10 ani.

Depozitat la temperatura camerei Intentia cercetatorilor englezi este ca sangele artificial sa fie folosit la transfuzii in zonele de razboi sau la locul accidentelor, acolo unde nu exista posibilitatea transportarii rapide a pacientilor la un spital.

Avantajul noului tip de sange este ca poate fi usor depozitat. Daca sangele natural trebuie sa fie mentinut la frigider pentru o perioada de aproximativ o luna, sangele din molecule de plastic poate fi depozitat pentru mai multe luni la temperatura camerei.

„Daca faci transfuzie cu sange artificial, nu mai trebuie sa te ingrijorezi ca se pot transmite infectii, precum hepatita sau HIV”, subliniaza Lance Twyman, care a a lucrat la aceasta formula timp de cinci ani. In plus, sangele artificial va fi universal, precum cel de grupa O, putand fi donat tuturor persoanelor, indiferent de grupa.

INCERCARI

Mai multi inlocuitori pentru sangele uman Sangele „din plastic” dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield nu este singura incercare de a crea sange artificial. Organizatia europeana „Euro Blood Substitute Consortium” efectueaza si ea in paralel cercetari pentru gasirea unui inlocuitor pentru sangele natural.

„Sunt numerosi compusi testati in momentul de fata, dintre care doi au primit si licenta”, subliniaza profesorul Chris Cooper de la Universitatea Essex, citat de „The Guardian”. Este vorba despre un substituent pe baza de hemoglobine de la om sau bovina, iar altul pe baza de o substanta denumita perfluorcarbon.

Ne puteți urmări și pe Google News