Sancțiunile SUA și efectul lor asupra Europei

Noile sancţiuni adoptate de SUA vor face mai dificilă sarcina Rusiei de a construi Nord Stream 2 şi TurkStream pentru exportul gazelor naturale spre Europa, dar este puţin probabil ca aceste proiecte să fie oprite, comentează Reuters.

Majoritatea analiştilor cred că aceste sancţiuni vor permite Gazprom să continue cele două mari proiecte de gazoducte pe care le derulează în prezent, chiar dacă la un preţ mai mare şi cu anumite întârzieri. 

Gazprom i-a avertizat pe investitori încă de luna trecută că „sancţiunile ar putea provoca întârzieri sau afecta finalizarea proiectelor grupului".

În acest sens, grupul rus a luat deja măsuri pentru a reduce impactul sancţiunilor și a cerut subcontractorului elveţian Allseas Group să accelereze lucrările de amplasare a conductelor care formează gazoductul TurkStream în Marea Neagră, chiar dacă deocamdată nu există un acord definitiv cu privire la punctul în care gazoductul va ajunge pe coasta turcă.

Chiar dacă nu vor opri proiectele Nord Stream 2 şi TurkStream, sancţiunile vor îngreuna eforturile Gazprom de a strânge bani. 

„Preţul oricărui proiect va creşte automat. Relaţiile Gazprom cu partenerii, subcontractorii şi furnizorii de servicii şi echipamente sunt foarte complicate. Aceştia vor solicita o primă de risc", susţine Tatiana Mitrova, director la firma de consultanţă Skolkovo Energy Center. 

La rândul său, Gazprom va trebui să suporte şi el costuri suplimentare, să depindă de băncile de stat din Rusia sau să se împrumute la dobânzi mai mari de la băncile asiatice, susţin analiştii financiari.

  Cele cinci companii occidentale care sunt implicate în proiectul Nord Stream 2 - Wintershall, Uniper, OMV, Shell şi Engie - au declarat că este prea devreme pentru a evalua impactul sancţiunilor. Deocamdată însă toate aceste companii îşi menţin angajamentul de a furniza fiecare până la 950 milioane de euro pentru a finanţa partea care le revine din proiectul Nord Stream 2. 

Un purtător de cuvânt de la Nord Stream 2 a declarat că peste 200 de companii non-ruseşti din 17 ţări, majoritatea europene, sunt implicate în construirea acestui gazoduct. Cea mai mare parte a contractelor importante pentru oţel, logistică portuară şi construcţii au fost deja semnate.