O delegaţie de la Tiraspol s-a deplasat astăzi la Moscova pentru a discuta situaţia creată în regiunea separatistă transnistreană ca urmare a devalorizării rublei ruseşti, Banca Transnistriei, care este în stare de faliment, intenţionând să ceară guvernului rus 100 milioane dolari pentru a putea face faţă plăţilor sociale, informează agenţia Unimedia.
Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a recunoscut marţi că „guvernul” regiunii separatiste nu are bani pentru a plăti pensiile şi a asigura financiar alte programe sociale.
Ca urmare a căderii cursului de schimb al rublei ruseşti, economia regiunii poate acoperi doar 60% din necesităţile de plăţi către populaţie, şi numai prin renunţarea la adaosul lunar la pensii, precum şi prin anularea altor privilegii sociale poate fi evitată o agravare dramatică a crizei.
Multe întreprinderi transnistrene care exportă produsele sale în Rusia declară că nu mai este profitabil comerţul cu această ţară, iar unele chiar au renunţat total la comerţul cu Federaţia Rusă pe motiv că suportă pierderi colosale.
În ceea ce priveşte exporturile către Rusia, expertul economic din regiune Dmitri Kalak consideră că acestea pot fi înlocuite cu exportul către Uniunea Europeană, după exemplul Republicii Moldova.
Şi analistul politic Andrei Safonov este de părere că „Transnistria poate să înlocuiască complet exportul spre piaţa rusă cu exportul spre UE, salvând regiunea transnistreană”, numai că, spune el, „acest proces trebuie susţinut şi de preşedintele autoproclamatei republici Evgheni Şevciuk, care depinde de Moscova''.
În legătură cu situaţia actuală din stânga Nistrului, Deutsche Welle scria recent că efectele crizei financiare din Rusia asupra economiei regiunii separatiste se fac din ce în ce mai simţite, economiştii anticipând un colaps ''ce ar putea împinge Transnistria spre o catastrofă umanitară''.