Sancțiuni mai mari pentru producerea ilegală a uniformelor de serviciu din domeniul apărării și securității publice

Sancțiuni mai mari pentru producerea ilegală a uniformelor de serviciu din domeniul apărării și securității publice Uniforme de serviciu/Sursa foto: www.moldpres.md/

Republica Moldova. Confecționarea și comercializarea uniformelor de serviciu ale instituțiilor de forță, în afara procedurilor de achiziții publice, va fi sancționată. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri de Guvernul de la Chișinău. Decizia vizează atât persoanele fizice, cât și cele juridice.

Documentul are scopul de a preveni utilizarea abuzivă a uniformelor de serviciu și a însemnelor distinctive ale funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Tot mai frecvent se constată cazuri de purtare nejustificată a uniformei de serviciu

Proiectul a fost elaborat de MAI. Potrivit notei informative a documentului, necesitatea amendării cadrului normativ este condiționată de faptul că, tot mai frecvent, se constată cazuri de purtare nejustificată a uniformei de serviciu și însemnelor distinctive de persoanele fizice care nu au acest drept.

Acest fapt, impune necesitatea atragerii la răspundere a persoanelor fizice sau juridice pentru confecționarea sau comercializarea uniformelor de serviciu și însemnelor distinctive în afara procedurilor de achiziții publice. Este vorba de uniformele autorităților publice din domeniul apărării, securității naționale, ordinii publice și sistemului administrației penitenciare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Uniforme militare

Uniforme militare/Sursa foto: www.facebook.com/MDAarmy

Excepție sunt cazurile în care confecționarea sau comercializarea uniformei de serviciu și însemnelor distinctive se efectuează la solicitarea funcționarului public. Acest lucru în baza legitimației de serviciu, după caz, demersul scris al instituției în care activează acesta.

„În contextul mediului regional de securitate, comercializarea sau confecționarea uniformelor de serviciu sau însemnelor distinctive în afara procedurilor de achiziție ar putea oferi oportunități pentru grupuri teroriste sau organizații criminale să obțină acces la uniforme. Ulterior, să le folosească în scopuri ilegale sau teroriste. Acțiuni care ar putea submina securitatea regională”, se mai precizează în nota informativă.

Astfel, agenții economici vor putea confecționa și comercializa uniformele de serviciu doar în temeiul unui contract de achiziții publice. Acest lucru la solicitarea autorităților din domeniul apărării, securității naționale, ordinii publice și a sistemului administrației penitenciare.

Amenzi de până la 8.000 de lei (400 de euro)

În cazul încălcării prevederilor legale, persoanele fizice vor achita o amendă de la 1 000 (50 de euro) până la 4 000 de lei (200 de euro). Persoanele cu funcții de răspundere vor fi sancționate cu amendă de la 4 500 la 7 500 de lei (225 – 375 de euro). Totodată, persoanele juridice vor plăti între 5.500 și 8.000 de lei (275 – 400 de euro). Totodată, vor fi private de dreptul de a-și desfășura activitatea până la 5 luni.

Amenzi

Amenzi/ Sursa foto: www.b1tv.ro/

Modificările urmează a fi adoptate de Parlament.

Revista presei