Cristian Bușoi și-a început mandatul cu un atac la adresa PSD. Eurodeputatul PNL susține faptul că interdicția pe care Ministerul Sănătății a impus-o exportului paralel de medicamente nu are niciun efect pozitiv asupra pacienților. Mai degrabă pare o diversiune, susține liberalul Bușoi.

„Decizia Ministerului Sănătății de a bloca exportul paralel nu ajută pacienții și reflectă ori o neînțelegere a modului în care funcționează piața la nivel european, ori o încercare de a ascunde cauzele reale ale lipsei medicamentelor și anume politicile populiste ale PSD privind prețul medicamentelor. Pe fond chiar, ordinul MS de blocare a exportului este contradictoriu și ridică mari semne de întrebare asupra faptului că ministerul chiar vrea să ajute pacienții, în mod real, nu să creeze doar o perdea de fum. Din cele 172 de DCI (Denumiri Comune Internaționale), adică 401 de denumiri comerciale blocate la export, 341 de produse nu au fost exportate, iar restul de 60 apar în Sistemul Electronic de Raportare (SER) ca având stocuri la nivel național, informație care se poate verifica și lucru pe care Ministerul îl știe foarte bine. Deci, pretinzând că ajută pacienții să nu mai rămână fără medicamente, Ministerul Sănătății iese public cu tema falsă a blocării exportului paralel pentru o listă de produse despre care știe că nu au fost exportate niciodată în proporție de 85%, iar restul de 15% au stocuri în țară și nu prezintă risc de discontinuitate”.

În opinia lui Cristian Bușoi, „lipsa medicamentelor este o problemă cauzată de retragerile comerciale ale producătorilor, fie din cauza unor motive de fabricație, dar cel mai des pe fondul prețului redus al medicamentelor și în condițiile creșterii taxei clawback”.

Chiar dacă nu prezintă în mod direct soluții la problema ridicată, liberalul Bușoi crede că „este răspunderea autorităților să ia măsuri pentru ca pacienții să nu sufere din cauza lipsei medicamentelor, dar aceste măsuri trebuie să trateze cauza fenomenului. Problema de fond este că politica prețului minim, practicată de PSD, a produs un dezastru pe piață, companiile producătoare nemaifiind pur și simplu interesate să alimenteze piața românească”.